Április 24. szerda, György
Hírek, események 2021. június 10. 12:13

Fél év hátizsákkal és autóstoppal

Képgaléria
Fél év hátizsákkal és autóstoppal
Ennél frappánsabb címet nem is adhatott volna Wojtyla Ház-beli előadásának a budapesti Nagy Miklós, aki nemrégiben vállán hátizsákkal és egy függőággyal bejárta az egész balkáni térséget, sőt még Törökország azon válságterületein is otthagyta lábnyomát, ahová idegenként csak kevesen merészkednek. (Fotók: Mátyus István)

Törökországi autóbuszpályaudvar, utcagyerekek, teaárus, fűszerüzlet, fodrászat pillanatfelvételei villantak fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szeme láttára, egy-egy húsmentes helyi ételkülönlegesség fotójával színesítve az egyébként is pazar látványt nyújtó képeket.

Aztán Koszovó került sorra. Elhagyatott vidámpark, ahol Miklós az éjszakát töltötte. Dohánybolt, amely nem volt több egy asztalkánál tele cigarettásdobozzal valahol Pristinában. No és sok-sok, az európai szemlélő számára felfoghatatlanul segítőkész helyi lakos, akik bearanyozták Miklós napjait, szinte nyomasztó vendégszeretetükkel simogatták a magyar világutazó lelkét.

– Kurd területeken barangolva különösen megfogott az ott élők vendégszeretete. Az a fajta önzetlenség, amely arra sarkalja őket, hogy saját preferenciájukat háttérbe szorítva próbáljanak az oda tévedt idegen kedvében járni. Jómagam nem fogyasztok húst és amikor alkalmi vendéglátóim, akiket az utcán ismertem meg úgy, hogy azt sem tudták, ki vagyok és honnan jöttem, értesültek erről, ők sem fogyasztottak húsos ételt a jelenlétemben. Sőt, szálláshellyel is kínáltak, ráadásul teljesen ingyen, pedig korábban sosem láttak. Már-már sértésnek vették, amikor egy-egy alkalommal fizetni akartam, hiszen – így mondták – őket érte a megtiszteltetés, hogy üzletüket választottam, így számos esetben eltekintettek a számla kiegyenlítésétől – mesélte Miklós.

Egy biztonsági őr látta, hogy bicska van a zsebemben, mire elkérte. Gondoltam, bizonyosan elveszi tőlem, mint veszélyes eszközt. Nem ezt tette! Ehelyett alaposan megvizsgálta a kést, majd elismerően csettintve visszaadta a vágóeszközt. Másik alkalommal összefutottam öt kurd sráccal, akikről megjelenésük alapján feltételeztem, hogy ki akarnak rabolni. Kellemes csalódás ért. Google Fordító segítségével kommunikálva meghívtak engem egy icike-picike lakásba, ahol felváltva aludtak az ágyban és a padlón. Engem is hellyel kínáltak. Kiderült, hogy mindenük, még a ruhájuk is közös volt – hangzott el temérdek más érdekesség mellett a Wojtyla Akadémia programsorozat csütörtöki előadásában.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája