Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2021. június 21. 16:42 | Szerző/forrás: hiros.hu

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást
Hosszú idő után megnyitja kapuit a kívül-belül megújult Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény. Időszerű volt mind az épület, mind a kiállítás megújítása, hiszen az előző tárlat 36 évig változatlanul állt a látogatók rendelkezésére. Két ütemben nyerte el a fenntartó, Kecskemét városa a Kubinyi Ágoston Program támogatását, ez tette lehetővé a kiállítóterek megújítását és az új állandó tárlat megrendezését. A Múzeumok Éjszakáján nyílik meg a kiállítás!

Az Arc medicinae – A gyógyítás művészete című kiállításban négy terem a gyógyszerészettörténetet és egy terem az orvostörténetet mutatja be. Új témákkal bővült a régi tematika, bemutatásra kerülnek a gyári gyógyszerek, az illóolajok, a gyógyszerreklámok. Tárlatunkon nagy hangsúlyt kap a helyi identitás erősítése, a helytörténet egy sajátos szelete, a kecskeméti patikák, gyógyszerészek és orvosok megjelenítése. Letisztult, világos, klasszikusan egyszerű, egyben modern a kiállítás formavilága és az installációja.

bejáratnál a hartai Isteni gondviselés patika (1894) berendezett bútorának látványa fogadja a látogatókat, valamint a gyűjtemény 2 alapítójának, Lóránd Nándor és Dr. Réthy Aladár a fényképes tablója.

Az első teremben a kecskeméti patikák mutatkoznak be. A Szentháromság patika és a Megváltó gyógyszertár fennmaradt bútorait berendeztük, középen egy vitrinben láthatók a 18. századi edények, a Mátyás király és a Szentlélek patika relikviái. Érintőképernyőről megismerhetik a 11 régi, 1950 előtt működött patika és a gyógyszerészek fényképeit, térképeken a helyszíneit.

második teremben a gyógyszerkészítés eszközeiből mutatunk be válogatást, képes gyógyszerreklámokat lapozhatnak a Dr. Wander és a Bayer gyógyszergyár termékeiről. Tablettát is készíthetnek a látogatók cukorporból, amit maguk porítanak majd kristálycukorból.

A reklámtematika átnyúlik a harmadik terembe is, világítós dianézőn Jan Havickszoon Steen (1626-1679) holland aranykori festő „A kuruzsló és A beteg asszony” című képeinek részleteit nézegethetik az érdeklődők az amsterdami Rijksmuzeum jóvoltából, engedélyével. Emellett a gyógyszerészeti alapanyagokat, homeopata gyógyszerkészleteket és egy kis szekrénykében a gyári gyógyszereket helyeztük itt el. Meglepetésként illóolajokat is szagolhatnak vendégeink.

negyedik teremben orvostörténeti emlékeket helyeztünk el, Dr. Ábrahám Ferenc berendezett fogorvosi szekrényét, Dr. Bellér Ferenc fül-orr-gégészeti műszereit, valamint 19. századi rézmikroszkópokat, sebészeti készleteket, egyéb orvosi műszereket. Érintőképernyőn olvashatók a híresebb 20. századi kecskeméti orvosok életrajzai.

Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteménye
6000 Kecskemét, Kölcsey Ferenc utca 3.
Nyitvatartás: keddtől szombatig 10-17 óráig.

 

Kövessen minket a Facebookon is!