Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2021. július 22. 15:24

A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai

Képgaléria
A majsai kistérségbe látogattak a Wojtyla Ház rászorultjai
Szank és Kiskunmajsa történelmi érdekességeit, kulturális kincseit fedezték fel, ráadásul fürdőztek is a Wojtyla Barátság Központ nyugdíjasklubjának tagjai minap a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület szervezésében. Az utazás során Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa szolgált idegenvezetőként. (Fotók: Tódor Norbert)

Ötvenkét, javarészt időskorú, hátrányos helyzetű, szociálisan rászorult embertársunk kelt útra július 20-a reggelén Kecskemétről, hogy a program első állomásaként az 54 kilométerre fekvő Szankra érkezzen, ahol a település mottója szerint „édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye”.

Maguk is meglepődtek, hogy a nagyjából 2500 lelkes kis település mennyi látnivalót kínál az oda látogatóknak.

Túrájuk első állomása a Büszkeségpont volt, mely az 1956-os eseményeket mutatja be interaktív módon. A kiállítók korabeli film- és hangfelvételek, egykori használati tárgyak, műszaki eszközök, valamint néhány kézi fegyver felvonultatásával tették kézzelfoghatóvá az ’56-os forradalom hangulatát.

Az Ízek Háza a térség első gasztroturisztikai rendezvényháza, mely kézműves konyakmeggyet előállító látványmanufaktúrának is helyet ad. A munkafolyamatok minden fázisa szabadon megtekinthető. A termékek helyben termelt alapanyagok felhasználásával készülnek, tradicionális receptek alapján.

Az Ízek Háza udvarán 24 tabló mutatja be a település helyi értékeit és a szanki hungarikumokat.

A vizitáció végén – meglepetésként – egy-egy, gőzölgő csokoládémasszába mártott almaszeletet vehettek át ajándékba a vándorok a létesítmény üzemeltetőjétől.

A Kiskun Emlékhely történelmi emlékpark, mely a 13. század közepén Magyarországra költözött keleti eredetű népnek, a kunoknak állít emléket.

Mint kiderült, a kunok a tatárjárás vérzivataros évei folyamán leltek itt új hazára, majd hosszú századok során, kulturális hagyatékuk egyes elemeit megőrizve, beolvadtak a magyarságba. Egykori jelenlétüket számos, ma már a magyar örökség szerves részét képező hagyomány, fogalom, földrajzi név, szó, használati tárgy fémjelzi.

A kirándulás második helyszínén, Kiskunmajsán, Patkós Zsolt, a kisváros polgármestere, valamint Szikora Gyula, a Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója fogadta a kecskemétieket a Lópofa Csárdában. A vendéglátók jóvoltából kitűnő birkapörköltet fogyasztottak a zarándokok, majd – ki-ki kedve szerint – a Jonathermál Zrt. gyógy- és élményfürdőjében lubickolhatott, avagy városnézés céljából felülhetett a helyben közlekedő gumikerekes kisvonatra, a dottóra.

Mindenekelőtt azonban koszorúval tisztelegtek a kirándulók Szent II. János Pál emléke előtt, a lengyel pápa majsai szobránál.

A különleges közlekedési eszközzel először fagyizni indultak az édesszájúak, majd a Kisboldogasszony-templom kántora fogadta az időközben kissé elfáradt túrázókat a szakrális hely szentélyében.

Sipos László – aki idestova 49 éve kántorizál Kiskunmajsán – ismertette az istenháza közel 300 éves történetét, majd a karzatra invitálta vendégeit, ahol virtuóz orgonajátékával pillanatok alatt elvarázsolta alkalmi közönségét.

Az ismeretterjesztő kalandtúra a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben ért véget, mely igazán gazdag tárháza a település és környéke tárgyi emlékeinek. Egyebek mellett helyet kaptak itt Kiskunmajsa betelepítésének dokumentumai, az 1873-as városi oklevél másolata, az állattartó és mezőgazdasággal foglalkozó népesség használati tárgyai, valamint a régi iparosok munkaeszközei is.

A Wojtyla Ház nyugdíjasai számára korántsem ért véget a nyári szezon. Terveik szerint augusztusban Lakitelekre, szeptemberben Szekszárdra utaznak.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Nyugdíjas klub