Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2021. szeptember 22. 21:27

Szekszárdon túráztak a wojtylások

Képgaléria
Szekszárdon túráztak a wojtylások
A Wojtyla Barátság Központ Nyugdíjas Klubja és a Porta Egyesület közös szervezésében fedezték fel Szekszárd nevezetességeit minap a Wojtyla népkonyha gondozottjai. A kulturális kalandtúrán mintegy ötven nehézsorsú rászorult vehette szemügyre a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a Babits Mihály Emlékház – a költő szülőháza – kincseit. A program végén a Dúzsi Borászat gyöngyöző nedűinek ízvilágával is megismerkedhettek a résztvevők. (Fotók: Tódor Norbert)

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum régészeti tárlata a Tolna megye területén élt emberek életmódjának változásait szemlélteti az őskortól a honfoglalásig. A múzeum Látványtárában a 20. század második felének leginkább jellemző híradástechnikai berendezéseit sorakoztatták fel a kiállítás rendezői. A Tolna megye évszázadai címet viselő állandó kiállítás létrehozói pedig a tájegység egykori mindennapjainak hiteles bemutatására vállalkoztak.

Babits Mihály szülőházát az anyai nagyapa, Kelemen József vásárolta meg 1855 körül. Közel száz évig állt a család tulajdonában. 1952-ben államosították. Az első kiállítást Illyés Gyula nyitotta meg 1967-ben, s a költő születésének centenáriumán, 1983-ban vált a ház véglegesen múzeummá.

A patinás ódon épületben a poéta életútját követhették nyomon az érdeklődők, eredeti berendezési tárgyak, dokumentumok, kéziratok, fényképek segítségével.

Az emlékházban prof. dr. habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, Kecskemét egykori polgármestere fogalmazta meg elemző gondolatait – tudományos igényességgel.

A múzeumlátogatást ebéd követte az egyetem menzáján, ahol Szécsi Gábor jóvoltából ingyenesen jutottak ízletes falatokhoz és egy pohár friss vízhez a messzi vidékről érkezett vándorok.

A szekszárdi kiruccanás Dúzsi Tamás pincészetében zárult, ahol amellett, hogy zamatos borokat kóstolhattak a jelenlévők, a vendéglátó előadókészségében is örömüket lelték a látogatók, amikor Dúzsi Tamás színészi képességei felvillantásával szavalta el – többek között – Karinthy Frigyes Nem mondhatom el senkinek című versét.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Nyugdíjas klub