Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2021. október 26. 13:16 | Szerző/forrás: hiros.hu

Moldvai táncház a Wojtyla a Házban

Képgaléria
Moldvai táncház a Wojtyla a Házban
A moldvai csángó magyarság táncait, kultúráját ismerhette meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége kedden délelőtt a Kecskemét Táncegyüttes interaktív előadásán. A műsor egy öt alkalmat magába foglaló programsorozat része, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezhet meg az intézmény. (Fotók: Mátyus István)

A Kárpátok túlsó felére, a moldvai csángók otthonába repítette el a rászorultakat ma a Kecskemét Táncegyüttes. Szeptemberben kiskunsági és Kecskemét-környéki táncokat mutattak be a népkonyha előtti téren. Ezúttal pedig a moldvai csángók archaikus kultúrájából nyújtottak ízelítőt a szociális intézmény ebédlőjében.

Böde-Harkai Csilla mesélt a csángó magyarok történetéről, bemutatva az ősi állapotokat őrző népviseletüket, amit a mai napig hordanak az idősek falvaikban. Szó esett a moldvai csángók hagyományos hangszereiről, és természetesen tradicionális táncaikat is megismerhették a karitatív létesítmény lakói.


Lukács László és Böde István, a táncegyüttes vezetői, valamint Jakus Henrietta és Molnárné Rőfi Renáta elsőként a gyedoj, más néven a kettős lépéseit mutatta be, majd serény magyarost táncoltak.

Az úgynevezett nyelu tánchoz egy dalt is megtanítottak a jelenlévőkkel, majd egy közös táncház keretében ki is próbálhatták a lépéseket. Az interaktív előadás páros tánccal zárult, és ezúttal is hatalmas sikert aratott.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája