Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2021. november 10. 13:11

Szent Mártonra emlékeztek a Wojtyla Házban

Képgaléria
Szent Mártonra emlékeztek a Wojtyla Házban
Libabemutatóval, újbor kóstolóval, finom ebéddel és néptánccal ünnepelték Szent Márton egyházi emléknapját szerdán a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

A népkonyhára érkező rászorultak ebéd előtt dr. Faragó Károly jóvoltából két libával is találkozhattak. A tojók Fülöpházáról érkezett, Molnár Sándorné tenyésztőtől.  A kifutóban elhelyezett jószágok jelképesen Szent Márton ünnepére utaltak.

Immáron sok évre visszanyúló hagyomány a Wojtyla Barátság Központ háza táján, hogy november 11-e környékén Szent Mártonra emlékeznek. A vidám eseményhez idén az új bor ünnepe is társult.

Farkas Pál köszöntötte az ebédlőbe érkezőket. A városvezetés részéről Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, melyben kiemelte, Szent Márton napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, amikor még jóízűen lehet étkezni. November 11-e nemcsak Szent Márton ünnepe, hiszen a néphagyomány szerint ekkorra befejeződtek a mezőgazdasági munkálatok és elkészült az új bor is. Régen ilyentájt kapták meg egész éves bérüket a pásztorok és kondások, mely téli megélhetésüket szolgálta. Ezt követően néhány gondolatot Szent Mártonról is megosztott, akinek életét csodák kísérték. Isten ily módon nyilvánította ki, hogy Márton a kiválasztottja. Első csodája Galliában, a ligugéi kolostorban történt, ahol buzgó imával feltámasztott egy meg nem keresztelt hittanulót.

Szent Márton életéről Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató is szólt mélyreható előadásában a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. Ezt követően pedig a Kecskemét Táncegyüttes hat tagjának táncbemutatóját láthatta a nagyérdemű.

Az újbor ünnepének jegyében hozott kóstolót a friss nedűből Balogh Károly Helvécia polgármestere, aki Garaczi János mesterszakáccsal, a Tanyacsárda társtulajdonosával közösen finanszírozta a szegények mai ebédjét.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok