Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2021. november 24. 14:29

Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

Képgaléria
Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban
Az alföldi régió vezető rabbija a zsidóság eredete kapcsán fejtette ki gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. A találkozó végére egyebek mellett az is kiderült a jelenlévők számára, mit jelent zsidónak lenni a mindennapokban. (Fotók: Mátyus István)

A zsidó nép eredete csaknem 4000 évre nyúlik vissza. Már a Krisztus előtti 1. évezred elejéről találunk tőlük származó írásos forrásokat. Mózes első könyvében olvashatunk arról, hogy a mezopotámiai Ur városában élő Ábrahámmal Isten szövetséget kötött. Eszerint nagy nép származik majd Ábrahámtól, sőt egyik leszármazottja lesz a megígért Messiás. Az ígéretek megerősíttettek Ábrahám fiának, Izsáknak, és unokájának, Jákobnak is. Jákob kapja később Istentől az Izrael (Isten harcosa) nevet.

Jákob, családjával együtt Egyiptomba ment az éhínség elől. József – Jákob elveszettnek hitt fia – révén nyertek oda meghívást. Józsefet korábban irigy testvérei eladták rabszolgának, ő azonban, miután megfejtette a fáraó álmát a közelgő bőségről, majd az azt követő éhínségről, Egyiptom kormányzója lett. Dinasztiaváltást követően a későbbi fáraó már nem ismerte el érdemeit és megkezdődött a zsidó nép sanyargatása.

A zsidó szó a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy hálát adunk az Örökkévalónak és hajlandóak vagyunk önmagunkat feláldozni embertársainkért – zárta előadását a főrabbi.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája