Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2021. november 26. 11:23 | Szerző/forrás: vaticannews.va

Ferenc pápa fogadta Pintér Gábor érseket, hondurasi apostoli nunciust

Ferenc pápa fogadta Pintér Gábor érseket, hondurasi apostoli nunciust
November 25-én délelőtt a pápa magán audiencián fogadta a magyar főpásztort, aki két éve Hondurasban képviseli a Szentszéket.

A kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1982-ben. 1988. június 11-én szentelték pappá a Váci Egyházmegye szolgálatára. Teológiai doktorátust szerzett. A magyar nyelven kívül kiválóan beszél olaszul, angolul, németül, spanyolul, franciául, oroszul, svédül és haiti kreol nyelven.

1996. július 1-jén lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába. 2005. július 1-jén nunciatúrai tanácsosnak, 2007. március 30-án pápai prelátusnak nevezték ki. Két évtizeden át Haitin, Bolíviában, Skandináviában, Franciaországban, a Fülöp-szigeteken és 2010. május 1-jétől Ausztriában teljesített szolgálatot, mint az ausztriai Apostoli Nunciatúra első tanácsosa.

Ferenc pápa 2016. május 13-án nevezte ki Belarusz apostoli nunciusává Pintér Gábort, akinek a velebusdói címzetes érseki címet adományozta. Pietro Parolin bíboros szentszéki államtikár szentelte püspökké 2016. július 15-én Vácott. Fehéroroszországi állomáshelyéről a pápa 2019. november 12-én Hondurasba helyezte, ahol két éve apostoli nunciusként szolgál. Érdekesség, hogy Hondurasban a diplomáciai testület dékánja is egyben.

Kinevezésekor interjút adott a Vatikáni Rádiónak

Pintér Gábor két évvel ezelőtt elmondta: „Honduras szegény ország, mint általában a közép-amerikai országok. Gazdaságilag nem áll túlságosan jól, habár politikailag és gazdaságilag úgy tűnik, hogy stabilitás van az országban, de maga az élet és az életszínvonal az átlagon aluli. Az egyháznak így nagy szerepe van abban, hogy szociálisan hogyan lehet egy kiegyensúlyozott állapotot teremteni. Ilyen szempontból, ha nem is politikai jellegű, de szociálisan fontos szerepe van a katolikus egyháznak az országban. Ezt egyébként megismertem Bolíviában, ahol nagyon sokszor közre kellett működni abban, hogy miként lehet egyensúlyt tartani az országban politikailag vagy szociális szempontból, mert az egyetlen, mindenki által elfogadott hiteles intézmény az országban a katolikus egyház volt Bolíviában - és ahogy látom, így van ez Hondurasban is. Mindenki odafigyel arra, hogy az egyház miként foglal állást társadalmi kérdésekben: Ez az eddigi munkámban legalábbis nunciusként Belaruszban kevéssé játszott szerepet. Nyilván ebben nem merül ki a feladatom, hiszen az elsődleges munka az a pasztorális tevékenység, az örömhír hirdetése, ami legfontosabb a helyi egyháznak. Az én feladatom elősegíteni, hogy ez minél inkább zökkenőmentesen és minél hatékonyabban folyjon.”     

„Honduras Közép-Amerikában található, ahol apostoli nunciatúra már több mint száz éve van ebben az országban. Korábban ezek a közép-amerikai országok csoportokban voltak, tehát egy nunciatúra három-négy országot is ellátott. Ez közben már megszűnt, mert most már minden ország külön nunciatúrával rendelkezik. Maga Honduras közép-amerikai viszonylatban egy nagyobb országnak számít, hiszen a területe 115 ezer négyzetkilométer, valamivel több, mint Magyarországé. Lakosainak száma közelíti a tízmilliót, és ezen belül a katolikusok száma körülbelül hétmillióra teendő. Tehát összevetve Magyarországgal egy nagyon hasonló nagyságrendű országról van szó. Tíz egyházmegyéje van, melyeknek a létszáma nyilván nagyobb, mint a magyarországi egyházmegyéké, ez történelmi okokból van így.”

 

Kövessen minket a Facebookon is!