Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. január 10. 16:27 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Az egyházi protokollról tartott online előadást Monostori László

Az egyházi protokollról tartott online előadást Monostori László
Az egyházi protokollról: etikettről, illemről, szokásokról tartott online képzést január 4-én Monostori László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye esperese, a budapest-újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit-plébánia plébániai kormányzója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyházi protokoll tanára.

A képzésen részt vettek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának dolgozói és az egyházmegyei fenntartásban működő köznevelési és szociális intézmények, tagintézmények vezetősége.

A résztvevőket Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte, aki elmondta, fontos a protokolláris szabályok ismerete nemcsak azok számára, akik a diplomáciában működnek, hanem az egyházi fenntartású intézményekben szolgálatot teljesítőknek is. A protokoll ugyanis egy rendszert jelent, biztonságot abban, hogyan viselkedjünk, szólítsunk meg akár egy magasabb rangú egyházi személyt és egymást, munkatársakat, akikkel együtt élünk, dolgozunk egy határozott célért.

Monostori László a katolikus szokásokról, etikettről beszélt, de néhány szóban említést tett a protestáns és a zsidó felekezeteknél szokásos protokollról is.

Szólt a köszönési formákról, a szóban és írásban történő megszólításokról, a bemutatkozásról, kézfogásról, a tegezés és magázás szabályairól, illetve a különböző rangsorolásokról, amelyeket fontos tudnunk akkor, ha például rendezvényt szervezünk, és más-más rangú vendégeket hívunk meg. Ilyenkor a köszöntésnél, ültetésnél is alkalmaznunk kell a megfelelő sorrendet.

Majd néhány gondolatban említést tett a pontosságról, meghívásokról, ajándékozásról, öltözködésről és egy-két, a viselkedéskultúrával kapcsolatos témáról.

Az előadó könyveket is ajánlott, Gyarmati Ildikó Egyházi protokoll és Érszegi Márk Aurél Pápa, Szentszék, Vatikán című művét; valamint az általa írt egyetemi tankönyvet, az Egyházi protokoll című e-tankönyvet, mely elérhető a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oldalán.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!