Április 16. kedd, Csongor
Hírek, események 2022. június 10. 13:40

Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson

Képgaléria
Petőfi 200 – Petőfi Sándor választási küzdelme Szabadszálláson
Hlbocsányi Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár főlevéltárosa és Gönczi Gergő levéltáros a Petőfi 200 programsorozat égisze alatt a Wojtyla Barátság Központban is felelevenítette Petőfi Sándor Szabadszálláshoz kötődő 1848-as országgyűlési követválasztásának botrányba fulladt eseménysorozatát. (Fotók: Tódor Norbert)

A pénteki előadás keretében Hlbocsányi Norbert levéltári iratok segítségével körvonalazta Petőfi Sándor családjának szabadszállási kapcsolatait, a korszak jellegzetességeit és azokat a helyi, valamint kecskeméti épületeket, melyeket a költő is láthatott.

Ezt követően Gönczi Gergő levéltáros tartott diavetítéssel kísért előadást Petőfi Sándor 1848 júniusában botrányba fulladt országgyűlési követválasztásáról, melynek történetét korabeli, a választási csalást bizonyító iratokkal, újságcikkekkel és egy szinte pisztolypárbajig fajuló vitát megörökítő eredeti Petőfi-levéllel színesítette. A bemutató során több, Petőfi korával és a követválasztással kapcsolatos levéltári iratmásolatot is megtekinthettek a jelenlévők.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája