Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2022. július 4. 13:06

A Puli Space nyerte a fődíjat a NASA kihívásán

Képgaléria
A Puli Space nyerte a fődíjat a NASA kihívásán
Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója májusi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében beszámolt a magyar űripari szakemberek alkotta Puli Space Team eredményeiről. (Fotók: Tódor Norbert)

Amint a népkonyha gondozottjai megtudhatták, a Puli Space csapata nyerte el a NASA "Honey, I Shrunk the NASA Payload" (magyarul „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”) kihívás 30,000 dolláros fődíját egy innovatív koncepcióval a Holdi Erőforrások kategóriában.

A NASA Jet Propulsion Laboratory kihívta a innovátorok, feltalálók közösségét szerte a világon, hogy javasoljanak miniatürizált payload-okat (hasznos terheket, méréseket), méretben hasonlót mint egy szappan, hogy a Hold felderítése a közeljövőben kisméretű robotokkal, roverekkel (a közelgő CLPS, avagy kereskedelmi holdi teherszállítási program) még hatékonyabb és gazdaságosabb legyen. Ezek a miniatűr mérőeszközök segítenének felfedezni a Holdi környezetet és erőforrásokat, kulcsfontosságú információkat gyűjtve azokról. Az így szerzett adatok a közeljövő Holdat célzó kutatásait, valamint a NASA Artemis programját is segítenék.

A felhívásban legfeljebb 10x10x5 cm méretű és 400 gramm tömegű eszközök terveit lehetett benyújtani két kategória egyikében: “Holdi erőforrások” és “Holdi sugárzási környezet”. Összesen 132 beküldött pályázat érkezett 29 országból, a NASA JPL egyik munkatársa szerint sok kiemelkedő ötlet volt ezek között, amelyek a tudományos kutatásokhoz, illetve a holdi kolóniák fenntartásához is nagyban hozzájárulhatnak. A NASA JPL zsűrije a Holdi Erőforrások kategóriában, a Puli Space innovatív megoldását, a hidrogénkészleteket feltérképező, azaz víz után “szimatoló” Puli Lunar Water Snooper terveit választották a legjobbnak. Az értékelő zsűri egyhangúlag ünnepelte a csapat ötleteit.

KATERGÓRIA: Holdi Erőforrások
1. HELYEZETT: “Puli Lunar Water Snooper” (magyarul “Puli Holdi Vízszimatoló”) – Puli Space Technologies csapat

A budapesti székhelyű Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat 2010-ben alakult, és olyan könnyű, olcsó holdjáró rover és egyéb eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek a szélsőséges holdi környezetben is működőképesek és használhatók az helybeli erőforrások felderítésében.

Az egyik legértékesebb holdi erőforrás a hidrogén, ami a jövő küldetéseiben, valamint az állandó emberi jelenlét és holdbázisok építésében is kiemelt szerepet játszik. A holdi hidrogénkészletek felfedezése és karakterizálása éppen ezért különösen fontos. A Puli Lunar Water Snooper pontosan ezekre a feladatokra lett tervezve: azonosítja a hidrogént (és így minden hidrogéntartalmú anyagot is, pl. vízjeget), valamint megméri a holdi regolitban található hidrogén mennyiségét és eloszlását. A kis merőeszköz holdjáró roverre szerelve pedig akár egy nagyobb terepet is képes feltérképezni a hidrogénkészletek után. Méréseihez három, speciális, neutronokra érzékeny bevonattal ellátott CMOS képalkotó szenzor a kozmikus sugárzást és a regolitból kilépő, alacsony energiájú neutronsugárzást detektálja. A mérőeszköz olcsó, egyszerű és nagyon könnyű, melyek mind kulcsfontosságú jellemzők a holdi erőforrásokat felkutató, rövid idejű robotküldetések esetében.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája