Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. július 26. 09:12 | Szerző/forrás: hiros.hu

Felavatták Bodri Ferenc emléktábláját

Felavatták Bodri Ferenc emléktábláját
Felavatták Bodri Ferenc emléktábláját ma délelőtt, amelyet a tavaly elhunyt Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész utolsó lakhelyének falán a Nagykőrösi utca 33. szám alatt helyeztek el. A május 19-ei közgyűlés egyhangúlag támogatta az emléktábla kifüggesztését, melynek elkészítésére Balanyi Károly grafikusművészt kérte fel a Bodri Ferenc Baráti Kör.

Július 25-én avatták fel Bodri Ferenc emléktábláját, a művész halálának évfordulóján a Nagykőrösi utca 33. szám alatt. Ezen a helyen lakott ugyanis utoljára, 37 évig a tavaly elhunyt Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész.

Az ünnepségen Kerényi György a Bodri Ferenc Baráti Kör tagja azt mondta, mintegy 20 alkotása mellett közel fél évszázad számos kedves találkozás, beszélgetés emlékét őrzi Bodri Ferencről. Az emléktábla ötletgazdája Szabóné Kövesdi Mária a baráti kör képviselője, a művész egykori gyámja volt.

Libor Zoltán Bodri Ferenc tisztelője is mondott beszédet, aki az első verseskötetéből befolyt összeg felével támogatta az emléktábla elkészültét. Libor Zoltán arról szólt, hogy a művész nehéz ember volt, de ettől függetlenül nem szabad őt elfelejtenünk, majd a nagy, szintén nehéz természetű művészeinkkel említette egy sorban.

Az emléktáblát Balanyi Károly grafikusművész készítette. Alapja 3 cm vastag fehér carrarai márvány, erre került Bodri Ferenc József Attila Eszmélet című verséhez készített illusztrációja lézer gravírozva, fekete márványlapon. Az avatás végén Kerényi György, az általa alapított Köztér című újság egyik, 2003 októberi pár megmaradt számát nyújtotta át emlékül az érdeklődőknek, amelyben Bodri Ferenc 60. születésnapi kiállítását megörökítő tudósítás olvasható.

 

Kövessen minket a Facebookon is!