Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. július 26. 13:26

Tizenhét esztendeje alapították a Wojtyla Házat – ünnepeltek a népkonyhán

Képgaléria
Tizenhét esztendeje alapították a Wojtyla Házat – ünnepeltek a népkonyhán
A 2005-ös alapítást követően alig egy esztendővel később, 2006. július 26-án, Szent Anna napján, támogatók százainak önzetlen hozzájárulásával elindulhatott a rendszeres ebédosztás az akkor még romos állapotú Egressy utcai épületben, melyet a szociális intézmény megálmodója, Farkas P. József újságíró – Szent II. János Pál pápára utalva – Karol Wojtyla Barátság Központnak nevezett el. Erre és az időközben elhunyt dr. Bálint Anna ügyvédnőre, mint társalapítóra emlékezett Szent Anna emléknapján a szociális intézmény sorsközössége. (Fotók: Mátyus István)

Miután felcsendültek a Himnusz hangjai, Farkas Pál, a Karol Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársa köszöntötte a megjelenteket: dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselőt, a keceli Pintér család, mint társalapítók képviseletében Pintérné Farkas Csillát és Király Tibort, továbbá a Vecsésről érkezett Nagy István Eleket és leányait, mint dr. Bálint Anna közvetlen hozzátartozóit, valamint Szénási Pált és leányát, Annát, akik egy-egy dallamcsokorral kedveskedtek az étkezdében megjelent rászorultaknak.

A magasztos rendezvényt dr. Szeberényi Gyula Tamás ünnepi gondolatai nyitották. Az országgyűlési képviselő – köszönetet mondva a Wojtyla Ház munkatársainak és segítőiknek – kiemelte: az éppen aktuális jogszabályok gyakran megkötik a hivatali szervek kezét, ennél fogva bármennyire is jószándékúak a hivatali munkatársak, nem feltétlenül ismerik a valóság minden szeletét. Emiatt nem biztos, hogy jól segítenek, ami egyébként nagyon nehéz feladat.

Oskolás János, a wojtylások „házi költője” Szent Anna-napra című versével emelte az ünnep fényét.

Nagy István Elek néhai hitvestársára gondolva egyebek mellett Kalkuttai Szent Terézt idézte. „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, szeretettel.” E mondat jelentette dr. Bálint Anna életének vezércsillagát – hangsúlyozta. Majd feleségével kapcsolatban Máté evangéliumának egyik igeversét említette: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

Pintérné Farkas Csilla Szent XXIII. János pápa szavait ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe, miszerint „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt”. Egyúttal kifejezte nagyrabecsülését a Wojtyla-sorsközösségnek, kívánva, hogy soha ne érjen véget az Egressy utcai népkonyha története, generációkról generációkra tovább éljen annak szellemisége.

Az esemény záró akkordjaként százhúsz adag marhahússal gazdagon megrakott babgulyást, valamint meggyes- és kakaós kalácsot, továbbá kenyeret szolgált fel a Pintér család adományaként Pintérné Farkas Csilla.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok