Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. július 28. 10:09 | Szerző/forrás: agrotrend.hu

Koch Csaba: A Magyar Bor Akadémia nem érdekeket, hanem értékeket képvisel

Koch Csaba: A Magyar Bor Akadémia nem érdekeket, hanem értékeket képvisel
Magyarországon a 2022-es nyári aszály a szőlőkben is érezteti hatását. Ennek kapcsán Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke adott tájékoztatást a szőlészetek, borászatok helyzetéről, kilátásairól az Agrotrend mikrofonja előtt. (Fotók: Mátyus István)

– A 2022-es év izgalmasnak tűnik. Egyrészt maga a szőlőtermesztés szempontjából, hiszen rendkívül szélsőséges időjárási viszonyokat tapasztalhatunk, főleg csapadék tekintetében. Országon belül is óriási eloszlási különbségek érzékelhetők. Általánosan jellemző, hogy meglehetősen súlyos aszállyal küzd az ország. A szőlő mélyen gyökerező növény, de számos területen már problémás a növény fejlődése. Ezáltal a szüret ideje és a termés mennyisége is módosul. Ez a gazdák esetében aggodalomra ad okot.

– Az ágazat összetettsége miatt senki nem tudott olyan mértékben árat emelni, amennyire nőttek a bérek és költségek. A borászok helyzete is nehéz. A nagybani viszonteladók rendkívül óvatosak. Problémák lehetnek a szőlőárakkal, mind pedig a szőlő feldolgozásával kapcsolatban. Teljesen kiszámíthatatlan a jövő. Ennek ellenére mégis azt gondolom, hogy a szőlőtermelőknek, borászoknak bizalommal kell lenniük, hiszen a felelősen gondolkodó hazai fogyasztók, akik tudatosan törekszenek egészségük megőrzésére, elsősorban szőlőből készült bort fognak fogyasztani, hiszen ez az egyetlen olyan italunk, amely 100 százalékig gyümölcsből készül. Optimistának kell lennünk, mert ez éltet tovább minket.

– A szőlőtermesztés egy olyan tevékenység, amely évtizedeken, akár évszázadokon is átível, hiszen amikor egy szőlőtőkét elültetünk, azt minimum 30 évre, de nem ritkán akár 100 esztendőre is ültetjük. Akár háborúkat is túl kell élnie. Bízom a gazdák kitartásában, szorgalmában és abban, hogy a fogyasztók megvásárolják a magyar borászok által készített borokat.

– Az elmúlt években, évtizedekben óriási volt a fejlődés minőség tekintetében. A legtöbb borászat megújult, korszerű technológiával rendelkezik. Szakembereket alkalmaznak, vagy maguk a tulajdonosok is szakemberek. A magyar borok felnőttek a világpiac színvonalához.

– Van egy óriási előnyünk. Mégpedig, hogy sokszínűek vagyunk mind horizontálisan, mind vertikálisan. Tehát Magyarországon mindenki megtalálja a legkülönfélébb ízű, illatú borokat. Széles fajtaszerkezettel dolgozunk, amelyekből sokféle bor készül. Ez itthon komoly előny, azonban a nemzetközi piacokon hátrány, hisz bizonyos fajtacsoportokból nem tudunk egységes irányzatot kialakítani. Ez a jövőben meg fog történni, ezért jómagam optimista vagyok.

– A Magyar Bor Akadémia, mint szervezet legfontosabb jellemzője, hogy nem érdekek mentén tevékenykedik, hanem értékeket próbál képviselni, közvetíteni. Mindenkinek segítő barátja, aki ezekben hisz. Megpróbálunk olyan kapcsolatrendszert kialakítani, amit remélhetőleg elfogad a számtalan érdekképviselet, szakmai szervezet. A Magyar Bor Akadémia abszolút értékek mentén próbálja segíteni az ágazatot. Ezt tette eddig is például az „Év bortermelője” jelöléssel és kiválasztással, ami a borászok Kossuth-díjának tekinthető. A legszélesebb szakmai közvélemény által kiválasztott jelöltek közül a közel 160 fős akadémiai tagság választ, akik megtestesítik a szakma legjobbjait. Az „Év pincészete” díjat újra ki akarjuk adni. Ezek a díjak ugyanis kiemelten fontosak, mert irányt mutatnak a szakmán belül és a fogyasztóknak is, hogy egyértelműen lássák, manapság mi az az út, amelyen előre kell haladni; mi a siker, mi a jó bor. A Magyar Bor Akadémia elnökeként új elnökséggel igyekszünk felpezsdíteni a szakmai szervezet működését, ily módon is támogatva a magyar szőlő-bor ágazatot és a hazai borfogyasztó társadalmat.

 

Kövessen minket a Facebookon is!