Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. augusztus 3. 21:39 | Szerző/forrás: Kecskeméti Televízió

Márványtábla fogja hirdeti Fazekas József tanár úr emlékét

Képgaléria
Márványtábla fogja hirdeti Fazekas József tanár úr emlékét
Hamarosan megújul Fazekas József, a 2001-ben elhunyt kecskeméti piarista tanár-botanikus emléktáblája a Wojtyla Ház előkertjében – ismertette szerda délelőtt Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója. (Fotók: Mátyus István)

Az eseményen részt vett Nagy Attila piarista házfőnök, aki diákként is ismerte Fazekas Józsefet. A jeles biológia-földrajz szakos pedagógusról elmondta, mindig fontosnak tartotta a természet közelségét. Ő volt az, aki a Piarista Gimnázium mai napig létező kertjét kezdeményezte és kialakította. Fazekas József piarista tanár tudományos felkészültsége sok tudást adott a diákoknak és példát mutatott nekik természetszeretetével.

Fazekas József Mosonmagyaróváron született 1911-ben. Tatán, Nagykanizsán, majd Kecskeméten tanított. A hírös városban megalapította a Piarista Kollégiumot és Diákotthont, melynek 13 éven át volt igazgatója.

2001-ben hunyt el. Emlékét jelenleg egy fából készült emlékmű őrzi a Wojtyla Barátság Központ előkertjében.

Farkas P. József, aki maga is piarista diák volt, Fazekas József egyik tanítványa, 12 évvel ezelőtt hozta létre a kertet, benne az emlékoszloppal.

Az alapító-igazgató csodaként jellemezte az emlékhely megvalósulását. Megköszönte azok segítségét, akik támogatják, hogy a Wojtyla Ház környezete minél zöldebb és virágosabb legyen.

A faoszlop helyére hamarosan egy zöld márvány emlékművet készítenek majd, melyet Borsos István izsáki kőfaragó fog készíteni – aki többek között a szociális intézmény előtti kőkeresztet alkotta. Az előkert is megújul majd Hegede István kertépítő művész keze munkája nyomán.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!