Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. szeptember 22. 20:18 | Szerző/forrás: baon.hu

Kostka László szőlőtermesztőre emlékeztek Izsákon

Képgaléria
Kostka László szőlőtermesztőre emlékeztek Izsákon
Emléktáblája megkoszorúzásával emlékeztek Kostka Lászlóra, Izsák legnevesebb szőlőtermesztőjére csütörtök délután, az izsáki Kostka-telepen, melynek szervezője a Karol Wojtyla Barátság Központ volt. (Fotók: Mátyus István - Alföldi Civil Napló)

Kostka László az izsáki sárfehér szőlőfajta legeredményesebb termelője volt a maga fejlesztette művelési technikával. Birtokát, a Kostka-telepet egy 1896-ban megvásárolt homokterületen létesítette. Termesztési módszere egyedinek számított a maga korában. Egyedi eljárásának köszönhetően az 1900-as évek eleje óta világrekordnak számító, holdanként 263 mázsás átlaghozamot ért el 38 holdas birtokán. Kostka Lászlónak a rézmészpor növényvédelmi felhasználásban is úttörő szerepe volt, művelési technikája és trágyázási módja eredményezte a rekordhozamot. 

Izsáki gazdálkodásának gyakorlati tapasztalataira alapozva komoly elméleti munkásságot is folytatott, több szakmai publikációja is megjelent a borászati lapokban. 

Szőlészeti munkásságát illetően támogató és kritikai hozzászólások egyaránt születtek, hiszen új, szokatlan, az akkori szőlőművelés törvényeivel homlokegyenest ellenkező kezelési rendszerével lépett a nyilvánosság elé. Százával érkeztek a szőlőtermesztők hazánkba, hogy megismerjék a Kostka-féle termesztési módot.  

A megemlékezésen Tetézi Lajos helytörténész köszöntötte az egybegyűlteket, köszönetet mondva Horváth Katalinnak és férjének, Gyovai Norbertnek, hogy lehetőséget adtak a koszorúzásra a tulajdonukban lévő telepen.

Emlékező beszédet mondott Szabó József, Izsák alpolgármestere, aki felidézte Kostka László világhírű munkásságát. – Egy olyan ember emléke előtt fejet hajtva gyűltünk össze, aki Izsák gazdasági életének meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben ért el nagy sikereket kitartó kutató, kísérletező munkájának eredményeként. Az általa honosított termelési módszerek, az ezekről készített szakmai írásai is Izsákra irányították a mezőgazdaságban dolgozók figyelmét. Kostka László meghatározó személye volt az Izsákon kialakult szőlőtermesztési kultúra megteremtésének – méltatta Kostka munkásságát az alpolgármester.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében kiváló személyiségnek nevezte az izsáki sárfehér nemesítőjét, aki kiemelkedő kreativitással rendelkezett. 

Ilyen családból is származott, hiszen testvére Csontváry Kosztka Tivadar festőművész volt. 

Hangsúlyozta, hogy gazdasága felépítésével kockázatot vállalt, de sikeres volt benne. Ehhez járult hozzá, és támogatta tudós elméje és látásmódja, széleskörű műveltsége. Mák Kornél kihangsúlyozta, hogy Kecskemét és Izsák első aranykorának meghatározó alakja volt Kostka László.

A beszédeket követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a tavaly állított emléktáblánál. A szervezők bejelentették, hogy a Wojtyla Barátság Központ felvette a kapcsolatot Kelen Annával, a budapesti Virág Judit Galéria művészettörténészével, Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának jeles kutatójával, aki vállalta, hogy februárban előadást tart a Kosztka-testvérek kapcsolatáról Izsákon.
 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!