Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2022. szeptember 24. 20:42

Érsekcsanádon és Baján is megfordult „A Hely” stábja

Képgaléria
Érsekcsanádon és Baján is megfordult „A Hely” stábja
Érsekcsanádon és Baján készített hangfelvételt szombaton a közrádió „A Hely” című népszerű riportműsorának stábja. (Fotók: Tódor Norbert)

Mohácsi Edit szerkesztő és Deák Dóra riporter indult el felfedezni a két település kincseit, közmegbecsülésnek örvendő helyi polgárok kalauzolásával, az ötletgazda és társszervező Farkas P. József, a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója közreműködésével.

Első helyszínként Érsekcsanádot vette célba „A Hely” stábja. Felső Róbert polgármester mutatta be a mintegy kétezerötszáz lelkes községet. Tóth Zoltán és Tóth Mihó Erika a jövőre 90 éves helyi tánccsoportról nyilatkozott.

Ezt követően a Kossuth Rádió munkatársai a Veránka sziget irányába vették útjukat. Hajdú Miklós Baja alpolgármestere elmondta, milyen kötődés fűzi Érsekcsanádhoz, valamint a kishajóhoz, amin átkeltek a Dunán, a Veránka Szigeti Üdülőközpont felé tartva.

Pethő Dávid budapesti színházi műszaki vezető, aki a szigetet választotta állandó lakhelyéül, Deák Dóra mikrofonja előtt elárulta, mi okból vonzódik az itteni tájhoz.

Felső Barnabás, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre pedig a környék természeti szépségéről fejtette ki gondolatait.

A Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakcsoportjának szervezésében Baján került megrendezésre a XVI. Napórás Találkozó. Hajdú Miklós bajai alpolgármester kifejtette, miért a város adott otthont a tanácskozásnak, emellett az itteni csillagvizsgálókról is említést tett.

Keszthelyi Sándor építészmérnök, amatőr csillagász, a konferencia főszervezője bemutatta, hogyan működik a napóra, valamint a találkozók miértjére is választ adott.

Dr. Gyenizse Péter földrajztanár, egyetemi oktató, a Pécsi Tudományegyetem Térképészeti és Geoinformatikai Tanszékének tanára a bajai Szent Rókus Kórház falán látható, 1950-ben készült napórát ismertette meg a stáb tagjaival.

Nyerges Gyula fizikatanár, a TIT Budapesti Planetárium csillagásza a Bajai Csillagvizsgáló főépülete melletti időmérőről beszélt.

Mohácsi Edit szerkesztő Csuvár-Andrási Réka muzeológus társaságában megtekintette a Türr István Múzeumban kiállított mini napórát.

Hegedűs Tibor csillagász, a Bajai Obszervatórium igazgatója összefoglalta, amit az intézményről tudni érdemes, illetve mesélt a meteoritról, amit korábban találtak.

Bánhidi Dominik, a Szegedi Tudományegyetem fizikus mesterszakos hallgatója a távcsőről tartott minielőadást. 

Buzetzky Ágnes, a kecskeméti planetárium alapító munkatársa, aki Baján autista gyermekeket tanít, a Tóth Kálmán utca 19. alatt található Csillagvizsgáló és Planetárium kapcsán elmondta, hogyan lehet bekapcsolni az oktatásba a létesítményt.

A riport-összeállítások október 3-án, illetve december 28-án lesznek hallhatók a Kossuth Rádió hullámhosszán.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!