Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. október 14. 15:08 | Szerző/forrás: baon.hu

A Wojtyla Házba látogatott Lengyelország budapesti nagykövete

Képgaléria
A Wojtyla Házba látogatott Lengyelország budapesti nagykövete
Lengyelország tavasszal kinevezett új nagykövete, Sebastian Keciek látogatott el pénteken Kecskemétre, a Karol Wojtyla Barátság Központba, ahol találkozott a karitatív intézmény és a város vezetőivel. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete tolmácsa, Borzon Dániel társaságában érkezett. A nagykövet néhány mondat erejéig magyarul is megszólalt. Elmondta, jelenleg is tanulja a magyar nyelvet, de az esemény nagy részében a tolmács segítségével kommunikált a házigazdákkal.

A program a Wojtyla ház előtt lévő Szent II. János Pál pápa mellszobrának koszorúzásával vette kezdetét, majd bent folytatódott a találkozó. Először Kis Sebestyén, a Zeneakadémia hallgatója gordonkajátékát hallgathatták meg a résztvevők, majd a nagykövet megismerkedett a népkonyhaként is működő intézmény munkájával. Farkas P. József alapító-igazgató prezentációjában kiemelt hangsúlyt kaptak az elmúlt tizennyolc év alatt megvalósult lengyel kötődésű programok, illetve a hozzájuk látogató lengyel vendégek.

Kecskemét város nevében prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester a lengyel-magyar barátságot méltatta az elmúlt évszázad tükrében.

A nagykövet megismerhette az épület előtti kertbe tervezett új köztéri alkotást is, melyet maga az alkotó, Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész mutatta be. A most készülő szobor a magyar-lengyel barátságnak állít emléket, melyet várhatóan jövő tavasszal avatnak fel. Erre az alkalomra meghívták Sebastian Kecieket, és felkérték a szobor felavatására is. A nagykövet örömmel fogadta a meghívást, melynek szívesen tesz majd eleget. Hozzátette: diplomataként neki is célja, hogy a lengyel-magyar barátság továbbra is erős maradjon. A Wojtyla Háznak pedig további sok erőt kívánt a munka folytatásához.

Kecskemét város vezetése nevében az alpolgármester ajándékot adott át Jánosi István önkormányzati képviselő és dr. Temesvári Péter jegyző kíséretében. A wojtylások is készültek meglepetéssel. Balogh Károly Helvécia polgármestere magánemberként, a Wojtyla Ház támogatója pedig saját borából hozott ízelítőt a nagykövetnek, hiszen évszázados hagyománya van annak, hogy a magyarok bort visznek a lengyeleknek.

A rendezvényen a világhírű Kecskemét Táncegyüttes adott műsort.

Kövessen minket a Facebookon is!