Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. október 15. 13:17

A főapát szerint fontos a humor és a remény ebben a nehéz időben

Képgaléria
A főapát szerint fontos a humor és a remény ebben a nehéz időben
A pannonhalmi apátság főapátja, Hortobágy T. Cirill atya tett látogatást szombaton a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha ebédjére érkező szegényeket arra biztatta, keressék az örömöt, a humort és legyenek hálásak. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Hortobágy T. Cirill, a pannonhalmi Szent Márton monostor főapátja, a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusa a 996-ban alapított monostor 87. apátja. Jó kedéllyel köszöntötte a szegényeket, majd személyes hangvételű előadással próbált útravalót adni számukra az elkövetkező nehéz hónapokra.

A wojtylás sorsközösség tagjai közül többen is ismerték a pannonhalmi apátság történetét, illetve azt, hogy egykoron II. János Pál pápa is látogatást tett náluk.

Az 1996-os pápai találkozóról mesélt a főapát is, kiemelve, hogy a szentatya akkor már beteges volt, a humora azonban megmaradt. Saját kérésére a beteg szerzetesek között aludt, támaszt nyújtva számukra.

Elmondta: a pannonhalmi apátságot Szent Benedek mellett még két szent, Szent István és Szent Márton oltalmazza. Szent Márton az a szent volt, aki mindig segített, soha nem latolgatott. Ennek kapcsán a főapát hozzátette: soha ne adjuk fel a humort, még a nehéz időkben se. Segítsük egymást, bátorítsuk! A remény is fontos, tekintsünk előre pozitívan. Ne engedjük át magunkat a keserűségnek, mert az nem vezet jóra – hangsúlyozta, majd példát is hozott a szerzetesek életéből.

Elmesélte, hogy volt egy rendtársuk, aki 101 évig élt. Megjárta a gulágot, rettentő nehéz körülmények között volt sorstársaival. Azon versenyeztek egymással, hogy esténként ki tud több örömet felsorolni a nap történéseiből. Ez is jól mutatja, hogy minden nap keressük az örömet, melyért hálásak lehetünk. 

Hortobágy T. Cirill atya, bencés szerzetes végül elárulta, a kecskeméti látogatás annak is köszönhető volt, hogy minden negyedévben jár erre, amikor meglátogatja a bencés nővérek kolostorát Tiszalpár-Istvánújfalun.

A szombati ebédet dr. Jobbágy Lajos ügyvéd főzte meg, majd az előadás után segített a tálalásban is.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!