Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2022. november 11. 13:18

Szent Mártonra emlékeztek a wojtylások

Képgaléria
Szent Mártonra emlékeztek a wojtylások
Tours püspökének életműve előtt tisztelegtek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a szent emléknapján, november 11-én a népkonyha főbejáratánál, majd a szociális intézmény ebédlőjében. A déli ételosztásra érkezett rászorultak egy bájos libapárt is megcsodálhattak a karitatív létesítmény előtti téren. (Fotók: Mátyus István)

Szabó Sándor tárogatóművész pontban 11 órakor előadta programindító műsorszámát. Ezt követően Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd bejelentette, hogy a Wojtyla Ház elé szállított és ketreccel körbezárt két liba a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének tiszteletét hivatott kifejezni Szent Márton emléke előtt. Az állatok Fülöpházáról érkeztek, Molnár Sándorné tenyésztőtől.

Mindemellett e helyen főhajtással tisztelegtek a jelenlévők néhai dr. Faragó Károly úr emléke előtt, aki Szent Márton-napja alkalmából évről évre – még tavaly is – libákat szállított a Wojtyla Ház elé. Karcsi bácsi idén már nem lehet velünk, most már az égről tekint le reánk – szólt az ünnepség résztvevőihez Farkas Pál.

Lakatos Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze megköszönte Szabó Sándor előadását, majd jelmezben invitálja a jelenlévőket az ebédlőbe, ahol folytatódik az ünnepi rendezvény.

A házban, miután Szabó Sándor előadta következő műsorszámát, Farkas Pál köszöntötte az ebédlőben megjelenteket, név szerint hangsúlyozottan kiemelve dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa, Lévai Jánosné tanácsnok asszony, Jánosi István önkormányzati képviselő, Pintérné Farkas Csilla, Pintér Csaba, a keceli Pintér Művek Kft. ügyvezető-tulajdonosának hitvestársa, Balogh Károly, Helvécia polgármestere, Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója, Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonosa, Balassa Sándor, a Wojtyla Ház sorsközösségének egyik odaadó, hűséges támogatója, Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője, Szendrődi Gábor, az Inter Tan-Ker Zrt. kecskeméti üzemigazgatója, Koczó Zoltán, az Inter Tan-Ker Zrt. autóbuszvezetője, Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész, Lakatos Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Szabó Sándor tárogatóművész, valamint – távollétében – Tóth Imre, a Zebra Taxi Kft. ügyvezető-tulajdonosa nevét.

Elsőként dr. Finta József atya mondta el biblikus gondolatait Szent Mártonról. Isten kiválasztottjai soha nem önjelölt világmegváltók, nem saját akaratukat teljesítik, hanem az Úr által rájuk testált kötelezettségeket végzik el, amelyhez Istentől kapnak megfelelő erőforrásokat – hangsúlyozta.

Másodikként Lévai Jánosné tanácsnok asszony szólt a jelenlévőkhöz, ismertetve Szent Márton életútját.

– Az egyik legenda róla, hogy tizennyolc éves korában, amikor leszállt a lováról, odaadta kardjával félbehasított köpenyének felét egy didergő koldusnak. Aznap éjjel álmában megjelent neki Krisztus, vállán a fél köpennyel. Ezután Márton elhagyta a hadsereget, megkeresztelkedett, és 371-ben Tours püspökévé választották. A hagyomány szerint Márton alázatból ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet. Így kénytelen volt a püspökséget elvállalni. Szent Márton megtanít bennünket a „szeretetosztásra”. Arra, hogy segítsünk a rászorulókon, a hozzánk fordulókon – hangzott el egyebek között a Wojtyla Ház „pódiumán”.

Idén első alkalommal adták át a Wojtylában az „Év autóbuszvezetője” kitüntetést. Mivel az ellátottak döntő többsége igénybe veszi a Kecskeméti Közlekedési Központ szolgáltatásait, a köztük végzett elégedettségi felmérés alapján került kiválasztásra az „Év autóbuszvezetője”.  Ennek megfelelően 2022-ben Koczó Zoltán, az Inter Tan-Ker Zrt. autóbuszvezetője nyerte el a kitüntető címet több éve megtapasztalt udvarias, figyelmes, felelősségteljes, minden szempontból példamutató autóbuszvezetői tevékenysége elismeréseként.

Szendrődi Gábor, az Inter Tan-Ker Zrt. kecskeméti üzemigazgatója ebből az alkalomból szintén kitüntetésben részesítette a díjazottat.

Gulyás János gratulált a díjazottnak és átadta a Wojtyla Ház díszoklevelét.

Farkas Pál felkérte Hári Ernőt, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetőjét, ez alkalomból ossza meg gondolatait a hallgatósággal.

Szent Márton napján további elismerések kerültek átadásra.

Pintér Csaba, a keceli Pintér Művek Kft. ügyvezető tulajdonosa Assisi Szent Ferenc-emlékdíjban részesült. Ennek okán Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész egy tűzzománc alkotást adott át a díjazott hitvestársának, Pintérné Farkas Csillának. Gulyás János gratulált a díjazottnak és átnyújtotta az erről szóló díszoklevelet.

Balogh Károly Helvécia polgármestere, Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonosa, Szikora Gyula, kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Balassa Sándor, a Wojtyla sorsközösség hűséges támogatója sok éves karitatív jószolgálati tevékenysége elismeréseként egy-egy tűzzománc alkotást vehetett át Gulyás Jánostól.

Az esemény záró akkordjaként Lakatos Máté színművész adta elő Szent Mártonról szóló műsorszámát.

Szent Márton emléknapján Garaczi János főzött százhúsz adag ebédet – ízekben rendkívül gazdag gulyáslevest és mellé tejespitét – a rászorultaknak, melyet személyesen szolgált fel az ebédlőben.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!