Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2023. január 6. 13:27 | Szerző/forrás: hiros.hu

Házszentelés a Wojtyla Barátság Központban

Képgaléria
Házszentelés a Wojtyla Barátság Központban
Január 6. napja Vízkereszt ünnepe. Ilyenkor Jézus megkeresztelkedését, a napkeleti bölcsek hódolatát és a Kánai menyegzőn véghezvitt csodákat ünnepeljük. A legismertebb szokás ezzel kapcsolatban a házak szentelése. Ennek megfelelően a Wojtyla Barátság Központban is hagyománnyá vált az intézmény helyiségeinek megszentelése. (Fotók: Mátyus István)

Idén dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános végezte a szertartást, továbbá kérte Isten áldását a központra és lakóira. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör lezárása, Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedésének, a napkeleti bölcsek hódolatának, valamint a kánai menyegzőn történt csodatétel ünnepe.

- A házszentelés szokása ilyenkor van, Vízkeresztkor. Ezen alkalmakkor a szentmiséken megszenteljük a vizet, innen ered a Vízkereszt elnevezés is. Ezzel a vízzel szenteljük meg a házakat, épületeket. Ez egy jelképes cselekedet, kinyilvánítja, hogy Jézus megjelenik az épületekben, illetve az új esztendő elején kérjük Isten áldását az épületeinkre, házainkra - mondta a lelkipásztor.

Elhangzott, az atya az ajtó szemöldökfájára felírta az évszámot és - népi értelmezés szerint - a Napkeleti bölcsek neveinek – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – kezdőbetűit, majd az épületet körbejárva meghintette a helyiségeket szentelt vízzel.

Jánosi István önkormányzati képviselő a városvezetés nevében köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta: öröm, hogy a Wojtyla Ház idén is fenntartja a tenni akaró és szeretetet adó tevékenységét. Hozzátette: ebben a közösségben mindenki örömre és reményre találhat, a nehéz időszak ellenére is.

A rendezvényen rövid hangversenyt adott Beke Márk fiatal kecskeméti harsonaművész, aki 2018-ban megnyerte a Virtuózok komolyzenei vetélkedő fináléját.

 

Kövessen minket a Facebookon is!