Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Hírek, események 2023. január 12. 15:29

A híres szikipontyból ehettek a szegények

Képgaléria
A híres szikipontyból ehettek a szegények
Ízletes halfogás várta a Wojtyla Barátság Központba járó szegényeket csütörtök délben. Az Akasztói Halascsárda jóvoltából azonban nemcsak finomat ebédeltek, de érdekességeket is megtudhattak az akasztói szikipontyról, mely a vendéglátó-komplexum védjegye. (Fotók: Mátyus István)

A Wojtyla Barátság Központ és az Akasztói Horgászpark és Halascsárda kapcsolata sok évre tekint vissza. A neves vendéglátóhely minden évben megvendégeli a szegényeket halból készült étellel. Ezúttal százharminc fő részére – az étlapjukon is megtalálható – rántott halfarkat és halnyakat tálaltak fel, körettel.

Az Akasztói Horgászpark és Halascsárda képviseletében Szabó Csaba, az Akasztói Horgászpark és Halascsárda üzletvezető-társtulajdonosa, és munkatársa Újvári Róbertné Sebestyén Éva látogatott el a népkonyhára. Az adományebéd kiosztása előtt Szabó Csaba mesélt a családja által működtetett komplexumról.

Édesapja, Szabó József 1989-ben tette le alapkövét a ma már több lábon álló vállalkozásnak. 300 hektáron tógazdálkodást folytatnak, van horgászparkjuk, strandjuk, halascsárdájuk és panziójuk. Az évek alatt folyamatosan bővültek, elérték azt a vállalati nagyságot, mely biztosítja a megélhetésüket, a minőségi szolgáltatást. Az elmúlt évek és a jelenlegi nehézségek ellenére is talpon vannak, működnek. Nem szeretnének tovább bővülni, csak biztos stabil háttérrel működtetni valamennyi létesítményüket. 

Az édesapa mellett immár a három gyermek – Csaba, Andrea és Zsolt – is aktívan kiveszi részét a mindennapi munkából. A védjegyük a saját nevelésű akasztói szikiponty, mely egyedülálló az országban. Népszerű, mivel nem zsíros, és a szikes talajnak köszönhetően a halhús sokkal ízletesebb, mint az iszapos vízben élő pontyoké. Emellett a családi tóban más halak is foghatók, mint például a szürke harcsák és tokhalfélék. Néhány éve a szibériai tokhalból kaviárt is készítenek.

Szabó Csaba végül elmondta: sok híresség, közéleti személy is megfordul náluk. Van, aki egy ebédre tér be a csárdába, de többen horgászással kötik egybe az akasztói programot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok