Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2023. április 3. 12:37

Tizennyolc évvel ezelőtt, 2005. április 2-án halt meg Szent II. János Pál pápa

Képgaléria
Tizennyolc évvel ezelőtt, 2005. április 2-án halt meg Szent II. János Pál pápa
Ez alkalomból ebédosztás előtt Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa ismertette a szent pápa földi távozásának, egyúttal égi születésnapjának körülményeit. (Fotók: Mátyus István)

2005 húsvétján érkezett II. János Pál pápa szenvedésének utolsó napjaihoz. „Halálküzdelme és halála szinte a húsvéti szent három nap meghosszabbítása volt” – fogalmazott egy évvel később XVI. Benedek pápa.

Március 25-én, nagypénteken a pápa már nem tudott részt venni a Colosseumban tartott keresztúton – az Apostoli Palotából, magánkápolnájából követte azt. A kép bejárta a világot: a halál kapujába érkező, szenvedő szentatya képernyőn keresztül kapcsolódik be a keresztútba, magához szorítva a feszületet.

Húsvétvasárnap II. János Pál pápa megjelent az őt éljenző tömeg és a televíziók kamerái előtt az Apostoli Palota ablakában. Áldásra emelte a kezét, de szólni nem tudott, hangja cserbenhagyta. A világ megrendült arcának és szenvedésének láttán.

A következő héten állapota egyre romlott. A Szent Péter téren mind többen gyűltek össze, és imával kísérték a haláltusáját vívó szentatyát. És a téren lévő tízezrekhez százezrek csatlakoztak otthonaikban világszerte.

Egy nővérnek, aki ápolta, ezt suttogta a pápa: „Engedjétek, hogy az Úrhoz menjek!” Utolsó üzenete pedig, melyet nehezen, akadozva mondott el, a fiataloknak szólt, akik oly sokan összegyűltek a Szent Péter téren: „Kerestelek benneteket, most ti jöttetek el hozzám. Köszönöm nektek!”

II. János Pál pápa április 2-án, szombaton este halt meg, az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján. 2000-ben ő maga rendelte el, hogy vegyék föl ezt az ünnepet az egyházi naptárba. Halálos ágya mellett, az ünnep előestéjén bemutatták az Isteni Irgalmasság vasárnapjáról vett szentmisét.

A halálhír bejelentése után a Szent Péter téren az imádság csendjét harangzúgás és taps szakította meg: a könnyes szemű emberek ilyen spontán módon kezdték ünnepelni a célba érkező szentatyát.

Az április 8-ai gyászszertartásra több millióan érkeztek az örök városba. Talán a történelem legnagyobb temetése volt ez. A Szent Péter téren összegyűlt sokaság ezt skandálta, és ezt hirdették a táblák: Legyen azonnal szent!

XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá, Ferenc pápa 2014. április 27-én szentté avatta az egykori lengyel egyházfőt. Mind a boldoggá, mind a szentté avatási szertartást az Isteni Irgalmasság vasárnapján tartották.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Karol Wojtyla