Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2023. április 19. 13:34

Felavatták Kostka László szőlőtermesztő tűzzománc portréját Izsákon

Képgaléria
Felavatták Kostka László szőlőtermesztő tűzzománc portréját Izsákon
Emléktáblája mellett képmásának elhelyezésével hajtottak fejet Kostka László, Izsák legnevesebb szőlőtermesztője emléke előtt szerdán az izsáki Kostka-telepen. A magasztos eseményt – melyen a térség színe-java tiszteletét tette – Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója szervezte. (Fotók: Mátyus István)

Kostka László az izsáki sárfehér szőlőfajta legeredményesebb termelője volt a maga fejlesztette művelési technikával. Birtokát, a Kostka-telepet egy 1896-ban megvásárolt homokterületen létesítette. Termesztési módszere egyedinek számított a maga korában. Eljárásának köszönhetően az 1900-as évek eleje óta világrekordnak számító, holdanként 263 mázsás átlaghozamot ért el 38 holdas birtokán. Kostka Lászlónak a rézmészpor növényvédelmi felhasználásában is úttörő szerep jutott, művelési technikája és trágyázási módja eredményezte a rekordhozamot. 

Izsáki gazdálkodásának gyakorlati tapasztalataira alapozva komoly elméleti munkásságot folytatott, több szakmai publikációja jelent meg a borászati lapokban. 

Szőlészeti munkásságát illetően támogató és kritikai hozzászólások egyaránt születtek, hiszen új, szokatlan, az akkori szőlőművelés törvényeivel homlokegyenest ellenkező kezelési rendszerével lépett a nyilvánosság elé. Százával érkeztek a szőlősgazdák hazánkba, hogy megismerjék a Kostka-féle termesztési módot.  

Miután a résztvevők meghallgatták az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola zenei tagozatos diákjainak előadását, a megemlékezésen Tetézi Lajos helytörténész üdvözölte az egybegyűlteket, mindenekelőtt köszönetet mondva Horváth Katalinnak és férjének, Gyovai Norbertnek, hogy lehetőséget adtak a Kostka-portré elhelyezésére a tulajdonukban lévő telepen.

Az ünnepségen – mások mellett – részt vett dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnökhelyettese, dr. Bozóky Imre és Szabó József Izsák polgármestere és alpolgármestere, Balanyi Károly Ferenczy-díjas képzőművész, a kép alkotója, valamint Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, Somogyi Lajos Ballószög polgármestere, Balogh Károly Helvécia elöljárója, Füredi János Ágasegyháza első embere, Bajkó Zoltán izsáki plébános atya, Kővágó Róbert, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézetének kutatómérnöke, borászati kutatásvezetője, Frankó János, az Off-Road Bázis Kft. ügyvezető-tulajdonosa, továbbá Kapás Zoltánné, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola intézményvezetője.

Dr. Mák Kornél köszöntőjében bibliai példákat idézett a szőlő- és borkultúra vonatkozásában, majd arra is kitért, mindmáig hogyan járul hozzá a szőlőtermesztés a térség gazdaságának fejlődéséhez.

Az ünnepség további pillanataiban dr. Mák Kornél, dr. Bozóky Imre és Szabó József, továbbá Kővágó Róbert és a Wojtyla Barátság Központ képviselői egy-egy koszorúval adóztak Kostka László példaadó munkássága előtt.  

A Kostka-képet Balanyi Károly mutatta be a jelenlévőknek, felidézve azon régi emlékeket, melyek benne ébredtek, amikor a tűzzománc alkotás létrehozásán fáradozott.

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársa bejelentette, hogy a Farkas testvérek, nevezetesen Farkas P. József, Farkas Ilona és jómaga támogatásával másolati példányt rendeltek az alkotótól. A második portrét a Farkas család tagjai az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskolának ajánlották fel. A művet Kapás Zoltánné intézményvezető vette át.

Farkas Pál – miután szavakba öntötte alkalomhoz illő személyes emlékeit – kérte az intézményvezetőt, hogy amennyiben a kép kapcsán a későbbiekben avatóünnepségre kerülne sor, az esemény időpontjáról feltétlenül értesítse a Farkas család tagjait, ugyanis részt szeretnének venni az ünnepségen.

Végezetül Bajkó Zoltán atya papi áldásban részesítette a tűzzománc-alkotást.

A léleksimogató eseményt a zenei tagozatos diákok második előadása, valamint a közeli Gedeon Birtokon borkóstoló zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!