Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2023. április 23. 21:07

Papi áldásban részesült a dunavecsei határ

Képgaléria
Papi áldásban részesült a dunavecsei határ
Búzaszentelő ünnepséget rendeztek vasárnap a dunavecsei határban. Az esemény egyben a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programsorozat Bács-Kiskun vármegyei nyitórendezvénye is volt. (Fotók: Mátyus István)

A Magyarok Kenyere kezdeményezés 2010-ben indult el Pécsről. A program keretében Magyarország összes megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd ünnepélyes összeöntés és őrlés után elkészül az augusztus 20-ai ünnepi kenyér. A megmaradt lisztmennyiséget karitatív szervezetek használják fel.

2011-ben mintegy 10 tonna, míg 2022-ben már 1000 tonna búzával hirdették az adományozók a magyarság összetartozását, és tettek egyúttal jótékonysági felajánlást.

A program az élet tiszteletén át köti össze az embereket, ugyanakkor jelkép is; amint a 15 millió búzaszem lisztté őrölve eggyé válik a kenyérben, akként egyesül a 15 millió magyar a nemzetben.

A vasárnapi búzaszentelőt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Bács-Kiskun Vármegyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Dunavecsei Római Katolikus Egyházközség szervezte. A megjelent helyi gazdákat és mellettük több száz érdeklődőt mások mellett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Borbély István, a Dunavecsei Gazdakör Egyesület elnöke köszöntötte, akik egyaránt kiemelték a hazai termesztésű búza fontosságát, egyben méltatták a mezőgazdasági ágazat szerepét hazánk gazdasági életében.

A búzamezőt Bese Gergő Péter dunavecsei plébános áldotta meg, hogy bő termés reményében kezdhessék meg a gazdák az idei szezont.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!