Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2023. május 18. 15:34

A magyar-lengyel barátságra emlékeztet az obeliszk

Képgaléria
A magyar-lengyel barátságra emlékeztet az obeliszk
A pápa születésének évfordulóján csütörtökön felavatták a Magyar-Lengyel Barátság Emlékoszlopát Kecskeméten, a Karol Wojtyla Barátság Központ előtt. Az ünnepségen részt vett Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja. (Fotók: Mátyus István)

Szemerkélő esőben tartották meg magyar-lengyel barátságnak emléket állító köztéri alkotás avatóünnepségét. Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész alkotása kifejezi a mélységes tiszteletet a lengyel és magyar nép összetartozása iránt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Andrzej Kalinowski konzul, aki a napokban balesetet szenvedett Sebastian Keciek lengyel nagykövet helyett képviselte a nagykövetséget.

Az ünnepség meghittségét emelte a Kodály Iskola Clarus fiúvegyeskarának műsora, Szűcs Magdaléna karnagy vezetésével. A vendégeket Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte, majd prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester felidézte a két nemzet közös történelmét. 

Hit és barátság A magyar-lengyel barátság emlékére – e szavak állnak az emlékoszlopon, melyet Kecskemét város önkormányzata és a Wojtyla Barátság Központ állított fel. Megalkotásáról maga a művész, Balanyi Károly szólt. Kiemelte: a lengyel és magyar népet a szakrális kötődés is összeköti. Mindkét ország Mária oltalma alatt áll. Az emlékmű közepén látható Mária a kis Jézussal, körülötte pedig magyar népi motívumokkal egy öröm körtáncot jelenített meg, utalva az optimizmusra, a derűre. Közvetítve üzenetét: pozitívan gondolkodva előre kell mennünk, még a nehéz időszakokban is.

A lengyel nagykövetséget Andrzej Kalinowski konzul képviselte, aki magyarul mondta el beszédét. Örömét fejezte ki, hogy Kecskeméten, a Wojtyla Barátság Központban ápolják II. János Pál pápa emlékét, méltatják munkásságát és szentként tisztelik. Maradandó emléket állítottak neki, és a magyar-lengyel barátságnak is, mely nagyon jól esik nekik. 

A Magyar-Lengyel Barátság Emlékoszlopát dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa áldotta meg.

A konzul az avatás előtt virágot helyezett el az épület másik oldalán álló Szent II. János Pál-szobornál. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!