Május 17. péntek, Paszkál
Hírek, események 2023. június 27. 13:07

A KeKo igazgatója tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
A KeKo igazgatója tartott előadást a Wojtyla Házban
Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője az elmúlt időszak fejleményeiről számolt be a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott keddi beszámolójában. (Fotók: Tódor Norbert)

A helyi tömegközlekedésért felelős szakmai vezető elmondta, a KeKo-járatok kihasználtsága kifejezetten kedvezőnek mondható. Még a leglehetetlenebb időszakokban is legalább 15-20 utas veszi igénybe a cég, és vele együtt az Inter Tan-Ker Zrt. szolgáltatását.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: az újonnan bevezetett ország- és vármegyebérletek helyi járatokon – finanszírozási okból – jelenleg nem érvényesek, ám országos szinten keresik ennek megoldását.    

Az Izsáki út felújításával kapcsolatos forgalomkorlátozások természetes velejárói a nagyszabású munkálatoknak, ami nem csupán a vonatkozó útszakasz kiszélesítését jelenti, a közműhálózat cseréjét is magába foglalja. Ez pedig nagymértékben megnehezíti, egyúttal lassítja az egyébként is rendkívül összetett munkafolyamatot.

A dízel autóbuszok beszerzésével kapcsolatban hangsúlyozta, a 2013 óta Kecskeméten üzemelő hibrid hajtású Mercedes Citaro autóbuszok cseréje 2025-ben elkerülhetetlenné válik, mivel 12 év alatt e járművek futásteljesítménye olyan mértéket ér el, amely jócskán meghaladja a gyártó által komolyabb javítás nélkül garantált szintet.

A 2025-ben forgalomba álló új dízel autóbuszok Euro 6e besorolással rendelkeznek majd. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy károsanyag-kibocsátásuk csupán a töredéke a most futó 10 éves csuklós hibrid Mercedesekének, tehát nem csak üzemeltetési szempontból gazdaságosabbak a legújabb fejlesztésű dízel buszok, környezetvédelmi oldalról nézve úgyszintén lényegesen hatékonyabbak a ma használatban lévőknél.

A hidrogénhajtású szóló buszokhoz szükséges infrastruktúra kiépítése nem költségesebb, mint az elektromos gépjárművek esetében, üzemanyagellátásuk gyorsasága ellenben nagyjából azonos a dízel autóbuszokéval.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája