Június 19. szerda, Gyárfás
Hírek, események 2023. augusztus 1. 11:44

Augusztusi érseki interjú dr. Bábel Balázzsal

Képgaléria
Augusztusi érseki interjú dr. Bábel Balázzsal
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyhámegye fejét ezúttal is Farkas P. József újságíró faggatta aktuális kérdések kapcsán. (Fotók: Mátyus István)

– Milyen lelkipásztori üzenettel indította útjukra a lisszaboni katolikus ifjúsági világtalálkozón résztvevő fiatalokat?

– Egyelőre az általuk viselendő nyakkendőket áldottam meg – mintegy hatvanat. A többiek ezután jönnek. Mária sietve útra kelt – eme rövid bibliai részlethez kívántam néhány gondolatot fűzni. Mégpedig, hogy a sietség nem áll távol az evangélium hirdetésétől. Gyakorta ugyanis nem tűr halasztást a reánk váró feladat. Például Krisztus feltámadásának örömhírét úgyszintén terjesztenünk kell – haladéktalanul. Szent Pál is mondja, Krisztus szeretete sürget minket. Dióhéjban így tolmácsoltam a fiatalokhoz szóló mondanivalómat. Egyébként több százezer katolikus ifjú gyűlik össze Lisszabonban – a világ minden tájáról.

– Szokásos módon idén nyáron is többfelé megfordult. Milyen különbségek figyelhetők meg a régi idők és jelenkorunk vallási szokásai között?

– Kizárólag a történeti Magyarország területén szoktam mozogni. A külsőségek változnak csupán, a hitigazságok nem módosultak az évszázadok, évezredek során. Például régen gyalog jártak a hívek a búcsúba, az elmúlt évtizedekben viszont divatba jött a személygépkocsi-használat. Megjegyzem, újabban ismét egyre többen gyalog közlekedve közelítik meg a búcsúk helyszínét. Más szavakkal: misék, búcsúk és egyéb egyházi események alkalmával megfogalmazzuk, mit jelent a ma embere számára egy-egy biblikus üzenet, de a tartalmi elemeket természetesen érintetlenül hagyjuk. Máskülönben a régi korokban éltek sokkal inkább elismerték bűnösségüket és megbánták vétkeiket. Manapság számosan úgy gondolják, ők ugyan nem vétkeznek, így nincs mit megbánniuk.

– Nyaranta csökken a templomba járók egyébként sem túlzottan jelentős száma. Megtörténhet, hogy alig néhány esztendőn belül teljesen kiüresednek a templomok?

– Általánosságban nem lehet kijelenteni, hogy nyáron kevesebben járnak az istenházába. Például a Balaton környéki települések templomai ebben az időszakban kifejezetten zsúfoltak, mivel az ott üdülők is oda mennek. Utána pedig visszatérnek a megszokott helyükre. Összességében a hívek száma valóban csökken, mivel mostanság kevesebb gyermek születik, emellett a jóléti államok társadalmai mindinkább elfordulnak a vallásosságtól, ám vizitációk alkalmával örömmel látom, egy-egy településen milyen sok fiatal vesz részt a miséken.

– Esetlegesen milyen új hitoktatási módszerekkel szembesülnek ősztől a katolikus iskolák diákjai?

– Nem kell mindig újítani, mert gyakran kiderül, az új rosszabbnak bizonyul, mint a korábbi. Kipróbált, jól bevált metódusokat nem érdemes másikra cserélni.

– A főpásztornak is jár nyári szabadság. Hol és mivel tölti a pihenőidőt?

– Hagyományosan nem sok szabadidő jutott számomra az elmúlt hónapokban. Ha nagy ritkán tehetem, itthon maradok és olvasok.

– Néhol több, néhol kevesebb ministráns vállal szolgálatot a szentmiséken. Minek tulajdonítható ez?

– A kisebb falvakban nincs iskola, máshová viszik a gyerekeket. A paptól is függ, hogyan tudja megszólítani az ifjakat. Tehát több összetevője van ennek. Ez esetben sem szabad általánosítani. Hála Istennek, többnyire elegendő számú ministráns szolgál a miséken.

 – Az év kiemelkedő eseménye volt két fiatalember, Tompa Szabolcs és Kisjuhász Tibor pappá szentelése. Elégedett az újmisés papok számával?

– Jelenleg ennyi adatott, ennek kell örülni. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén minden településen van mise, a nagyobb városokban akár több tucat hetente. Egyházunk részéről pillanatnyilag meg tudjuk oldani, hogy vasárnaponként mindenki eljuthasson a hozzá legközelebb lévő misehelyre.

– Úgy hírlik, hamarosan Kecskemét térségében is fogható lesz a Mária Rádió. Mit lehet erről tudni?

– Magától értetődően a Mária Rádió is szeretné növelni hallgatottságát, azonban nem jutnak új frekvenciához. Az igények felmérése érdekében folytatunk most aláírásgyűjtést a templomokban. Máskülönben a Mária Rádió műsorait online módon – tehát interneten keresztül – bárki hallgathatja.

– Milyen keresztény tartalmakat ajánl olvasóink figyelmébe?

– Jómagam a rádiót preferálom a könnyebb hozzáférhetőség okán. A közszolgálati médiában minden történelmi felekezet hírt ad magáról. Ugyanakkor az Apostol TV és EWTN Katolikus Televízió műsorai is bárhol elérhetők. Mindezek figyelemmel kísérését ajánlom szeretettel.

               

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs