Május 17. péntek, Paszkál
Hírek, események 2023. augusztus 24. 09:43

Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség

Képgaléria
Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség
Augusztus 13-án érkezett a fájdalmas hír, miszerint életének 79. évében előző nap örökre lehunyta szemeit Probojáczné Túri Éva nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, egykori válogatott kosárlabdázó és a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége korábbi alelnöke, a Wojtyla Ház gondozottjainak igaz barátja, segítője, kezdetektől fogva „testnevelőtanára”. (Fotók: Mátyus István - archív)

Probojáczné Túri Éva a helvéciai Feketeerdői Általános Iskolában 18 évig fizikát és testnevelést tanított, majd a mai Damjanich János Általános Iskolában − akkor Halasi úti − folytatta munkáját. Az intézménynek 16 évig igazgatója is volt. Aktív közéleti szerepvállalásáról volt ismert Probojáczné Túri Éva: 1994-től három cikluson át önkormányzati képviselőként, valamint az oktatási bizottság tagjaként a kecskeméti iskolák és Rendőrfalu fejlődését segítette. Az Európa Jövője Egyesület alapító tagja, a kecskeméti nyugdíjas szövetség alelnöke volt. 

Kimagasló szakmai és közéleti tevékenységéért számos elismerésben részesült: 1997-ben főtanácsosi címet kapott, 2002-ben a Kecskemét Városért Oktatási Díjat adományozták neki, majd ugyanebben az éveben megkapta a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete aranyérmét. Bács-Kiskun Megye Ifjúságának Neveléséért Díjjal 2004-ben tüntették ki és a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát 2005-ben kapta meg.

Probojáczné Túri Éva mindvégig a kecskeméti nyugdíjas szövetség eseményeinek aktív szervezője volt, és motorja a Mozdulj! nevet viselő nyugdíjas sporteseménynek megvalósításának.

Rendszeresen tartott tornaórákat a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára a népkonyha ebédlőjében. Szívügyének tekintette, hogy a rendszeres mozgás népszerűsítésével, tornagyakorlatok bemutatásával példát mutasson azoknak, akiket érdekel saját egészségi állapotuk. – A tornagyakorlatokat mindig úgy alakítom ki, hogy azok megfeleljenek a résztvevők egészségi állapotának. Ha tehát valakinek fájdalmat okoz egy adott mozgásütem, esetleg szédül tőle, lehet lassítani, illetve elhagyni a kellemetlenséget okozó részeket. Mert mozogni minden korban és kondícióban érdemes. Ha még nem alakultak ki betegségek, azért, ha pedig már megvan a baj, akkor azért – hívta fel időről időre Éva néni a Wojtyla Ház gondozottjainak figyelmét tornaóra közben.

A Mercedes Benz-Gyár Kosárlabda Akadémia előtti parkban a Legenda Ligetben két évvel ezelőtt kapott plakettet. Ezek a táblák jelzik, milyen erős gyökerekkel rendelkezik a kecskeméti kosárlabda sportág. Akkor úgy nyilatkozott, a kosárlabda az élete volt. Minden mozgása, rezdülése a kosarazás volt, és mindent ennek a sportágnak köszönhet. „Megpróbáltam a magánéletben is és a munkámban is példát mutatni és elöl járni mindenben, ugyanígy a kosárlabdában is. Ezért mondtam, hogy ott nincs lehetetlen. Tehát az ember, amíg fiatal, addig lehetetlent nem ismer.”

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Halottaink