Június 16. vasárnap, Jusztin
Hírek, események 2023. szeptember 26. 15:21 | Szerző/forrás: hargitanepe.ro

Tamási Áron születésnapját ünnepelték

Képgaléria
Tamási Áron születésnapját ünnepelték
Százhuszonhat évvel ezelőtt született Tamási Áron, a magyar irodalom kiemelkedő alakja. Szülőfalujában, Farkaslakán idén is megemlékeztek a jeles évfordulóról.

Ünnepi szentmisével kezdődött vasárnap Tamási Áron születésnapi megemlékezése, és az író szülőházának udvarán folytatódott a rendezvény. 

Az ünneplőket a Napkorona Népdalkőr népes csapata vidám nótákkal köszöntötte, majd Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, Tamási Áron a szülőföld szépségét és szeretetét hirdető örök érvényű gondolataiból ma is erőt meríthetünk.

Szellemisége ma is mindenképp köztünk él, Farkaslaka általa vált ismertté mindenütt a világon, ahol magyarok élnek és magyarul olvasnak, ezért pedig hálásak kell legyünk neki – mondta az elöljáró. Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője folytatta a köszöntők sorát.

Beszédében kiemelte, nem véletlen, hogy Tamási születésnapját a székely kultúra napjává ajánlották egykor neves székelyföldi személyek, hiszen Tamási Áron nagy közelségben állt a székely kultúrával. Írásaiban megteremtett egy olyan világot, amelyből meg lehet ismerni a székelységet, nemcsak a székely nyelvet, hanem a virtust, a székely nagy szívet, vendégszeretetet, humort és a székely életérzést egyaránt.

Itt vagyunk, ahol otthon volt Tamási Áron. Mindannyiunk felelőssége, hogy otthonokat teremtsünk, ahol jó élni, ahol bölcsők ringanak, lakjuk be a Kárpát-medencét, hogy legyenek ezután is, akik megéljék kultúránkat és továbbra is őrzői maradjanak a fénynek – fogalmazott ünnepi gondolataiban Hadnagy Jolán. 

Az eseményen jelen volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Beke Mihály András első beosztott konzul is, aki szintén üdvözölte a résztvevőket. Hangsúlyozta, Tamási Áron egy élő, eleven író, akinek nemcsak a világ magyarságához, hanem más nemzetekhez is van üzenete.

Tamási Áron egy világirodalmi rangú író, alkotásai számomra a mágikus realizmus világát idézik.  Az otthon lenni valahol üzenetét szellemi vonatkozásban is lehet értelmezni, és ettől igazán időszerű, ettől igazi nagyság Tamási Áron – vélekedett a konzul.

A születésnapi ünnepség keretében kiosztották a Tamási Áron díjakat is. A. Szabó Magda, a budapesti Tamási Áron Közalapítvány elnöke elmondta, az író özvegyének végakarata szerint Tamási Áron születésnapján adják át az elismeréseket. Hozzátette, tavaly a Tamási Áron-emlékév kapcsán annyi jeles esemény történt, hogy idén két díjat is kiosztanak. Az elismerésben ezúttal Vidnyánszky Attila, a budapesti nemzeti színház vezérigazgatója részesült, valamint Simó Márton író, publicista is megkapta az elismerést. 

A díjak átadását követően virágokat helyeztek el Tamási Áron egykori bölcsőjébe, jelképes születésnapi ajándékként. Ezután az ünnepség a kultúrcsűrben folytatódott, a székelyudvarhelyi Napkorona Népdalkör előadásával, este nyolc órától pedig a farkaslaki művelődési házba várják az érdeklődőket, ahol Emberi szó címmel a Déryné Társulat Tamási Áron műveiből összeállított műsorát mutatják be. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!