Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2023. szeptember 26. 15:43 | Szerző/forrás: hiros.hu

Világraszóló Kiskunsági Lakodalom volt a mi utcánkban

Világraszóló Kiskunsági Lakodalom volt a mi utcánkban
Gyönyörű népviseletbe öltözött násznép gyűlt össze szombaton délután a Városháza dísztermében, ugyanis "férjhez ment a falu legszebb lánya". A Hírös Agóra a Kecskeméti Népzenei Találkozó keretein belül egy világraszóló lakodalmat szervezett, a násznéphez bárki csatlakozhatott.

A Hírös Agóra által szervezett több évtizedes hagyománnyal rendelkező Kecskeméti Népzenei Találkozó keretein belül a Kecskemét Táncegyüttes a már kissé feledésbe merülő, és a világon egyedi jellegzetességekkel, népszokásokkal rendelkező magyar lakodalmat mutatta be. Mégpedig úgy, hogy ahhoz nem csak az ifjú pár által meghívott vendégsereg csatlakozhatott, mint egy hagyományos lakodalomban, hanem a város és Bács-Kiskun vármegye bármely lakója is, közösen alkotva a násznépet.

A lányos háztól kezdve a városházi udvarban tartott esketésig, de még az azt követő Deák téri vendégváró mulatsághoz is bárki csatlakozhatott. Lukács László, a Kecskeméti Táncegyüttes vezetője elmondta, a rendezvénnyel szerettek volna egy nem mindennapi, hagyományokra alapuló élményt nyújtani a lakosság számára.

Szerettük volna megmutatni, hogy milyen az igazi, lassan már feledésbe merülő hagyományos lakodalom. A táncegyüttes minden tagja a legszebb viseletes ruhájában dalolva, táncolva, közösen ünnepli az "ifjú párt", a vőfély és a zenekar pedig biztosítja a jó hangulatot, az est folyamán pedig egy hatalmas lakodalmat csapunk — mondta az eseményen Lukács László.

Az esemény népszerűségét jelzi, hogy a Városháza esketőtermében szabad helyet már nem lehetett találni. A szertartást a felvonulás követte, majd a Deák Ferenc téren ropta a táncot a násznép.

A teljes programot a Hírös Agórában tartották meg, ahol a mulatság a Kecskeméti Csárda jóvoltából az asztalra kerülő vacsorával és lakodalommal érte el a tetőpontját este 18:00 órától. Az eseményen a vőfély, örömapa, örömanya, menyasszony, vőlegény, zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes táncosai gondoskodtak a kiváló hangulatról, felejthetetlen élményekről.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!