Április 30. kedd, Katalin, Kitti
Hírek, események 2023. november 28. 17:24

A Wojtylába látogatott a hírös város egykori polgármestere

Képgaléria
A Wojtylába látogatott a hírös város egykori polgármestere
A szociális-közművelődési intézmény története során hagyománnyá vált, hogy dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, Kecskemét korábbi első embere időnként felkeresi a népkonyha sorsközösségét, és ismeretterjesztő előadással, valamint ebéddel szolgál az elesettek számára. Kedd délelőtt a kecskemétiségről, illetve az egyetemek szerepéről osztotta meg gondolatait a szép számban megjelent érdeklődőkkel. (Fotók: Mátyus István)

Kodály Zoltán csecsemőként mindössze néhány hónapig élt Kecskeméten. Egyszer egy újságíró megkérdezte az addigra már befutott zeneszerző zsenitől, miként gondol szülővárosára, hisz köztudottan nem lakott ott sokáig. Én a kecskemétiséget zsigereimben, a véremben érzem. Ez nem egy tudatos reagálás a kecskeméti létre, ez bennem van – válaszolta a riporter érdeklődésére Kodály. E kis anekdotával kezdte mondandóját az egyetemi tanár, hozzátéve, hasonlóképpen vélekedik jómaga is, annyi különbséggel, hogy sokkal többet élt a hírös városban és manapság úgyszintén gyakran tartózkodik itt.

A kecskeméti ember gondolkodása, habitusa, alkotókedve, hihetetlen kreativitása példaértékű. A mindenkori városvezetőnek pedig alapvető feladata, hogy ezekre a tulajdonságokra építsen. Ady Endre szerint egy városnak lelke van, ami nem tegnapi, nem mai és nem is holnapi. A város lelkisége időtlen. Benne van az emberek gondolkodásában, habitusában. Jelen van az épületek falán, a járdákon, megragadható mindenütt, ahol megfordulunk a településen.  Építünk, felújítunk, beruházásokat hozunk, de legfontosabb, hogy a város lelkiségére építve adjunk Kecskemétnek egy különleges fejlődési, stratégiai irányt. Tudjuk, honnan indulunk és hová tartunk. Amit pedig tennünk kell ennek érdekében, azt foglaljuk egységes szerkezetbe. Mindez tartalmazza a gazdaságot, az infrastruktúrát, de benne van az irodalom, a kultúra, a tudomány, a civil szervezetek is – fogalmazott Szécsi Gábor.

Kecskemét gazdasági fejlődése töretlen. Nagyváros vagyunk a lakosságszámot, infrastruktúrát, ipari létesítményeket tekintve, de vajon kulturális értelemben is elmondhatjuk ezt magunkról? – tette fel a kérdést az előadó, jelezve, hogy ezt adósságként hagyta utódaira, amit – vélekedése szerint – azóta sem sikerült törleszteni. A kodályi örökség egy olyan lehelet, amivel életre lehetne kelteni ezt a programot – mondta.

Pécs ugyan nem fejlődik gazdaságilag úgy, mint Kecskemét, ugyanakkor a kulturális örökség, a felsőoktatás, az intézmények gazdagsága mégis lendületet ad a városnak – tette hozzá.

Eljött az egyetemek negyedik nemzedéke. Az első még csak oktatott, a második kutatott is. A 60-as, 70-es években elérkezett az egyetemek harmadik generációja, melyek elkezdtek reagálni a körülöttük lévő világra. Tanácsokat adtak a gazdasági élet szereplőinek, a politikusoknak. A negyedik nemzedék mindezekkel együtt aktívan bekapcsolódik a térség életének formálásába. A hazai gyakorlatban erre most még csak a nagy tudományegyetemek – összesen öten-hatan – képesek. A kecskeméti Neumann János Egyetem szervezetileg a korábbi főiskola pilléreire építkezik. Fejlődésének lényeges feltétele a humán erőforrás megerősítése, melyre rá lehet telepíteni egy majdani tudományegyetem modelljét, megfelelő képzési kínálattal, doktori iskolával. A Neumann elindult ezen az úton, és kezdenek mind erőteljesebben bekapcsolódni Kecskemét gazdasági-kulturális életébe, ugyanakkor ettől még nem váltunk egyetemvárossá. Ez akkor fog bekövetkezni, ha az itteni felsőoktatási intézmény gazdasági, kulturális, társadalmi téren szervesen betagozódik a város életébe. Nem csak hallgatókat vonz, hanem olyan tudományos műhelyeket is fenntart, melyek segítik a város működését, profilt adnak a település fejlődésének. Ilyen irányban kell tovább erősíteni – hangzott el számos más érdekesség mellett a Wojtyla Ház dísztermében.  

A magas színvonalú beszámolót követően rakott burgonyát fogyaszthattak Kecskemét szegényei Szécsi professzor jóvoltából.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája