Április 28. vasárnap, Valéria
Hírek, események 2024. január 11. 13:48 | Szerző/forrás: baon.hu

Az országban is egyedülálló szikipontyot ebédelhettek a szegények

Képgaléria
Az országban is egyedülálló szikipontyot ebédelhettek a szegények
Duplán jubilál az Akasztói Horgászpark és Halascsárda. 35 éve indult útjára a halgazdaság és 20 éve működik a vendéglátás. A tulajdonos Szabó család a szegények támogatását is fontosnak tartja, évek óta megvendégeli – saját védjegyével – az akasztói szikiponttyal a kecskeméti Wojtyla ház sorsközösségét. (Fotók: Tódor Norbert)

A Wojtyla Barátság Központ népkonyháján a csütörtöki ebédet az Akasztói Horgászpark és Halascsárda ajánlotta fel. A 120 szegény abban a szerencsében részesült, hogy a különleges szikipontyot fogyaszthatták el. Az étlapon is megtalálható – bőséges adag – rántott halfarkot tálaltak fel számukra, körettel.

Az ebédosztás előtt Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa beszélgetett Szabó Zsolttal, az egyik tulajdonossal, aki Varga Anna szakácsnővel közösen tálalta ki az ebédet a rászorulóknak. Szabó Zsolt először mesélt saját családi vállalkozásukról. 

Édesapjuk, Szabó József 1989-ben hozta létre a halgazdaságot, mely a mai napig sikeresen működik. 

Többfajta halat tenyésztenek, de valamennyi közül kiemelkedik a szikiponty, mely országban egyedülálló, saját védjegyükké vált. Az Akasztói Szikiponty 2020 óta az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM) termék. 

Nemcsak egészséges, de sokkal finomabb is mint a tavi ponty. Az alacsony zsír- és koleszterintartalom mellett sok életfontosságú vitamin és ásványi anyag együttesen egy magas tápértékű halfélévé emelte az akasztói szikipontyot.

A család halastavaiban megtalálhatók a különböző tokhalfélék. Néhány éve a szibériai tokhalból kaviárt is készítenek. 

Érdekesség, hogy halastavaikba horgászok nemcsak a környékről járnak, hanem az ország távolabbi pontjairól és a környező országokból is. Nagy vonzerejük az 5-20 kilós pontyok. Helyben halfeldogozót is működtetnek, mely kedvelt a környéken élők körében. 

A családi vállalkozás másik nagy pillére a vendéglátás, melyet 20 éve kezdtek el. Nagyon népszerűvé vált a horgászpark, a halascsárda és a panzió. Mindezek mellett mezőgazdasági területeken is gazdálkodnak, többek között a halak etetése miatt a vörös cirok az egyik fő terményük. 

Szabó Zsolt a beszélgetés során elmondta: szerencsére évről-évre sokan keresik a halat, ha nem is látványosan, de emelkedik a kereslet. Egyre többen ismerik fel, hogy a halhús mennyire egészséges. Most karácsonykor például 2000 adag halászlevet főztek le szakácsaik. 

A családi cég sikeres évet zárt, sok vendég kereste fel őket. Szabó József mellett három gyermeke, az ikrek, Zsolt és Csaba, valamint Andrea is részese a nagy családi vállalkozásnak. 

Folyamatosan fejlesztik a gépparkjukat, hogy a magas minőséget fenntartsák. A haltartás teljes spektrumát lefedik, a halszaporítástól az értékesítésig. Így teljes kontroll alatt tartanak mindent, garantálva a kiváló minőséget. A szikiponty is pont ezért különleges: az egyedülálló környezet mellett a minőségi haltakarmány és tenyésztési körülmények eredményezik az egészséges tápértékeket és a rendkívül finom ízt. 

A wojtylás rendezvényen részt vett Jánosi István önkormányzati képviselő is, aki nagy halhús kedvelőként örömmel üdvözölte az akasztói kis csapatot. Mivel ő maga bajai gyökerekkel bír, így családjukban mai napig kiemelt helyen szerepel a halhús. 

A műsort hangulatosabbá tette a Kodály Iskola növendéke, Komlósdi Sára gyönyörű énekhangja. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok