Május 3. péntek, Irma, Tímea
Hírek, események 2024. február 14. 13:04

Kecskemétre látogatott Lengyelország helyettes-nagykövete

Képgaléria
Kecskemétre látogatott Lengyelország helyettes-nagykövete
Katarzyna Ratajczak-Sowa asszonyt, a budapesti lengyel nagykövetség osztályvezető-tanácsosát Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója és munkatársai, valamint a Polgármesteri Hivatal vezető főtanácsosa fogadta szerda délelőtt a Lechner Kávéházban. (Fotók: Mátyus István)

Az önkormányzati tisztségviselő meghívására a jelenlévők közösen megtekintették a Városháza állandó kiállítását a Látogatóközpontban, majd a résztvevők együttesen felkeresték a hírös város lengyel vonatkozású köztéri műtárgyait.


A Lengyel Köztársaság budapesti diplomáciai képviselője vendéglátói társaságában szemügyre vette a főtéri címerdomb – vagy ahogyan a helyi köznyelvben meghonosodott, Nulla Kilométerkő – távolságmutató feliratai között a Wadowice bejegyzést, mely Wadowice és Kecskemét földrajzi távolságát mutatja, majd a csoport végigjárta a „lengyel-magyar utat”, érintve a lengyel-magyar barátság fáját és az emlékkövet a szomszédos Katona József téren, továbbá a Karol Wojtyla Barátság Központ Egressy utcai épülete környezetében helyet kapott, a lengyel származású Szent II. János Pál pápát ábrázoló mellszobrot, a Wojtyla-napórát, a lengyel-magyar barátság emlékoszlopát és a lengyel szövegezésű emléktáblákat a népkonyha homlokzatán.

A program következő pontjaként a résztvevők koszorút helyeztek el a pápaszobornál, aztán baráti eszmecserére, a következő időszakra vonatkozó tervek egyeztetésére került sor a karitatív létesítmény dísztermében.

A vizitáció záró akkordjaként a Wojtyla Barátság Központ vezetősége elkísérte Sowa asszonyt Lajosmizsére, ahol a kisváros központjában fejet hajtottak a lengyel repülősök emlékműve előtt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!