Május 23. csütörtök, Dezső
Hírek, események 2024. április 9. 09:14 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Ereklyéket helyeztek el a szombathelyi székesegyházban

Képgaléria
Ereklyéket helyeztek el a szombathelyi székesegyházban
Székely János megyéspüspök és Perger Gyula plébános helyezték el Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér ereklyéit a szombathelyi székesegyház Jézus Szíve oltárán kialakított fülkékbe az isteni irgalmasság vasárnapjának vigíliáján, április 6-án.

Ez év februárjában utazott Perger Gyula Krakkóba, hogy átvegye a két ereklyét.

A rózsafüzér-társulat a szentmise előtt elimádkozta az irgalmasság rózsafüzérét, majd Szent II. János Pál pápa életének főbb állomásait és 1991. augusztus 19-i szombathelyi látogatásának eseményeit elevenítették fel a jelenlévők egy rövidfilm segítségével. Ugyanígy a szentmise végén is egy kisfilmmel zárult az ünnep.

A szentmisén jelen volt Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek is.

A szentmise elején Székely János püspök és a székesegyházi plébános együtt helyezték el a két relikviát, Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét, valamint Szent Fausztina csontereklyéjét. Majd Perger Gyula felolvasta az adományozó okleveleket.

Ezután Székely János elimádkozta a Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina nővér közbenjárását kérő imákat.

Szentbeszédében a főpásztor felidézte a két szent életét, tetteit, és buzdította a jelenlévőket az imádságra a két szent külön közbenjárását kérve.

A megyéspüspök kiemelte, hogy a szombathelyi székesegyház két hatalmas lelki kinccsel gazdagodott. Arról is beszélt, hogy Karol Wojtyła az Isteni Irgalmasság kápolnájában, abban a kolostorban, ahol valaha Fausztina nővér élt, rengeteget imádkozott. A legnagyobb kérdése az volt, hogy Isten hogyan enged ekkora hatalmat a gonosznak. Miért tombolhat a világban az erőszak, a borzalmas háború, a nácizmus, a kommunizmus, rettenetes embertelen ideológiák? Ebben a kápolnában megértette, hogy Isten szabadságot adott az embernek, jelen van a gonosz is a történelemben, azonban

a gonosz hatalma nem korlátlan, Isten korlátokat állít a gonosz elé. Ez a korlát pedig nem más, mint Isten végtelen szeretete, irgalmassága.

A szentmise ITT visszanézhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!