Május 3. péntek, Irma, Tímea
Hírek, események 2024. április 11. 10:27 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye sajtóközleménye

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye sajtóközleménye
Lezárult egyházi eljárás kiskorú sérelmére elkövetett szexuális visszaélés tárgyában címmel a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye április 9-én az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 2023. március 6-án sajtóközleményben számolt be arról, hogy a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatához bejelentés érkezett a Főegyházmegye egy papjával szemben. A feljelentés alapján Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az érintett klerikust azonnal eltávolította a lelkipásztori szolgálatból és késedelem nélkül előzetes vizsgálat lefolytatását kezdeményezte. Mivel klerikus által kiskorú sérelmére elkövetett szexuális visszaélés büntetendő cselekményének gyanúja merült fel (vö. Egyházi Törvénykönyv 1398. k. 1. § 1.), ezért a Főegyházmegye a vizsgálat teljes anyagát, beleértve az áldozatok, tanúk és magának az elkövetőnek a meghallgatásáról szóló dokumentumokat, az illetékes vatikáni Hittani Dikasztériumnak továbbította.

Ezzel párhuzamosan az Érseki Hivatal rendőrségi feljelentést is tett a szóban forgó bűncselekmény gyanúja miatt és a későbbiekben is teljeskörűen együttműködött a nyomozóhatósággal.

Az illetékes szentszéki hivatal ezt követően arról értesítette a Főegyházmegyét, hogy Ferenc pápa 2023. szeptember 25-én hozott döntésével, azonnali hatállyal elbocsájtotta az elkövetőt a papi állapotból. Ezzel egyházi szempontból a legsúlyosabb büntetés került kiszabásra.

Az érintettek támogatására a Kecskeméten működő Reménység Háza Lelkigondozói és Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálat felkészült munkatársakkal továbbra is rendelkezésre áll.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ismételten szeretné kifejezni megdöbbenését az események miatt, valamint biztosítja együttérzéséről az érintetteket, és imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért.

Kalocsa, 2024. április 9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!