Április 30. kedd, Katalin, Kitti
Hírek, események 2024. április 11. 11:01 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

250 éve alapította Klimo György pécsi püspök az első magyarországi nyilvános könyvtárat

250 éve alapította Klimo György pécsi püspök az első magyarországi nyilvános könyvtárat
250 éve, 1774 március végén, április elején nyitotta meg a nyilvánosság számára Klimo György pécsi ordinárius (1751–1777) a püspöki könyvtárát. Ez a könyvgyűjtemény volt Magyarország első nagy nyilvános bibliotékája, amelyet társadalmi helyzetre való tekintet nélkül bárki használhatott, aki birtokában volt az olvasás és írás tudásának.

Az alapító nemes szándéka szerint könyvtára a városban felállítandó újkori egyetemet, valamint a széleskörű ismeretszerzést szolgálta volna. Ennek okán polcain az egyetemes tudás, a széleskörű műveltség, valamint a tanítandó tudományágak korabeli és korábbi kötetei is helyet kaptak: így a vallástudomány mellett a jog-, az orvos-, a természet-, valamint a bölcsészettudomány nyomtatott és kéziratos munkái is. Bár a püspök egyetemalapítási terve nem valósulhatott meg, könyvtára századokon át maximálisan betöltötte a tudományos-ismeretterjesztő és kulturális szerepvállalását.

A jeles évforduló alkalmából a Pécsi Egyházmegyei Hivatal meghívásának eleget téve április 11-én a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban tartja a Magyar Tudományos Akadémia Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának Könyvtörténeti Munkabizottsága az idei tavaszi bizottsági ülését. A találkozót az idén 250 éves pécsi nyilvános püspöki könyvtár és Klimo György emlékezetének szentelik a bizottsági tagok.

A Klimo Könyvtár történetéről további részletek olvashatók a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár honlapján.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!