Április 29. hétfő, Péter
Hírek, események 2024. április 12. 13:28 | Szerző/forrás: hiros.hu

Keresztszentelést tartottak a Mezei utcában

Képgaléria
Keresztszentelést tartottak a Mezei utcában
Szenteléssel ünnepelték 125. évfordulóját a Mezei utcai keresztnek. A Bencsik Magdolna által állítatott szobrot legutoljára 2005-ben a Wojtyla Közösség Ház újította fel és most Jánosi István tanácsnok kezdeményezésére az önkormányzat végeztette el a szobor renoválását, melyet pénteken délelőtt szentelt meg dr. Finta József érseki helynök. (Fotók: Mátyus István)

Az érseki helynök saját gyermekkori tragédiáját osztotta meg az összegyűltekkel, amikor a nagyapja egy faág segítségével kihúzta télen a fagyos vízből és egyúttal ezzel az életét áldozta azért, hogy ő élhessen.

– A túlságosan nagy megerőltetés, a túlságosan nagy izgalom – amit én okoztam a hibámmal – az ide vezetett. Tudják azóta én ezt az ágat mindennél nagyobb becsben tartom, azért tartom a falamon, bármilyen ronda, bármilyen furcsa, mert arra emlékeztet engem, hogy a nagyapám az életét adta azért, hogy én megmeneküljek, hogy én élhessek – mondta a szentelésen dr. Finta József, érseki helynök.

A kecskeméti Nagytemplom plébánosa történetével arra világított rá, hogy a keresztet ne díszként tartsuk az otthonunkban vagy akár az autónkban, hanem mindannyiunk számára ugyanazt jelentse. Jézus Krisztus a kereszthalála által mentett meg minden embert az örök kárhozattól. Az érseki helynök kiemelte, hogy ezzel a keresztelés által is megköszönjük neki mindazt, amit értünk tett.

Jánosi István tanácsnok, önkormányzati képviselő kitért arra, hogy a kereszt körüli tér az utóbbi időben közösségi szerepet is játszik az itt élők életében, ahol több alkalommal rendezvényeket is szerveztek, a térnek ezt a szerepét a jövőben is szeretné megerősíteni.

Lévai Jánosné, mint ennek a területnek a volt önkormányzati képviselője pedig felhívta a figyelmét az egybegyűlteknek, hogy Kecskemét tavaly áprilisban csatlakozott a Parlamenti Imacsoporthoz, így minden hónapban egy alkalommal a polgármester tárgyalótermében a felekezetek vezetőivel közösen 8 és 8.30 között együtt imádkoznak Kecskemét város ifjúságáért, a békéért és az idősekért. A közös imádsághoz bárki csatlakozhat. A legközelebbi időpont április 18-án, csütörtökön 8 órakor lesz, a közgyűlési napon.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!