Május 17. péntek, Paszkál
Hírek, események 2024. május 2. 13:54 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Együtt Aquinói Szent Tamásnál – Domonkos szerzetesek jubileumi zarándoklata Toulouse-ba

Együtt Aquinói Szent Tamásnál – Domonkos szerzetesek jubileumi zarándoklata Toulouse-ba
Aquinói Szent Tamás hármas jubileumát – szentté avatásának 700., halálának 750., születésének 800. évfordulóját – különleges és méltó módon ünnepelték meg a domonkos rend magyar tartományi vikariátusában élő szerzetesek: a rend néhány tagja a franciaországi Toulouse-ba zarándokolt. Az útjukról szóló, a domonkosok.hu-n megjelent beszámolót szerkesztett formában közöljük.

Április 15–18. között a franciaországi Toulouse-ba zarándokolt a közösség több tagja, hogy együtt imádkozzanak a domonkos rend kiemelkedő szentje, Aquinói Szent Tamás ereklyéi előtt a Szent Jakab-templomban.

Bár ma már állami múzeumként működik a templom, a szentek jelenlétét és inspirációját tapasztalhatták meg az „angyali doktor” oltára előtt.

Aquinói Szent Tamást 1323. július 18-án avatták szentté, és ereklyéi kalandos úton végül 1974-ben tértek vissza a toulouse-i domonkos templomba.

A magyar tartományi vikariátus domonkos szerzetesei a zarándoklat során megcsodálták a Joachim és Pierre Génard testvérek által épített új kolostort, amely a második világháború utáni szakrális művészet remeke.

A régi és az új épület összeolvadása érzékelhető a kavicsos falazat és a nyers beton harmóniájában, amelyet számos művész alkotása díszít.

Toulouse a domonkos szerzetesek számára nemcsak Aquinói Szent Tamás szentté avatásának helyszíne, hanem Szent Domonkos rendjének születési helye is: itt alapította meg az első közösséget 1215-ben, és itt találkozott a katar eretnekekkel, akikért imádkozva és tanítva küzdött.

A magyar tartományi vikariátus szerzetesei megátogatták a Szent Domonkos által fontosnak tartott helyeket is, például a Carcassonne várában található Saint Nazaire-bazilikát, ahol 1213-ban nagyböjt idején prédikált.

„Az Aquinói Szent Tamás és Szent Domonkos által megtestesített bölcsesség és hit által inspirálva imádkoztunk és elmélkedtünk azon, hogy hogyan vigyük tovább rendünk küldetését, az igazság hirdetését” – szerepel a zarándokútjukról szóló beszámolóban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!