Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2024. május 17. 13:06

104 éves lenne Szent II. János Pál pápa

Képgaléria
104 éves lenne Szent II. János Pál pápa
Gazdag ünnepséggel tisztelegtek a wojtylások Szent II. János Pál pápa emléke előtt a néhai egyházfő születésének 104. évfordulója alkalmából. Az eseményen dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa, valamint dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára osztotta meg a szentatyával kapcsolatos személyes élményeit a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival – dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő jelenlétében. (Fotók: Mátyus István)

A rendezvényt a Kodály iskola Antanténusz Gyermekkarának műsora nyitotta, majd Farkas Pál, a szociális-közművelődési intézmény programszervező munkatársa dióhéjban ismertette Karol Wojtyla – Szent II. János Pál – életrajzát.

Karol Józef Wojtyla – aki később Szent II. János Pál pápaként írta be magát a Katolikus Egyház, egyúttal az egész világ történelemkönyvébe, annak is a legszebb, legdicsőségesebb lapjaira – 1920. május 18-án látta meg a napvilágot a lengyelországi Wadowicében.

Korán árvaságra jutott. Édesanyját 1929-ben, testvérbátyját 1932-ben, édesapját 1941-ben veszítette el.

1938-ban beíratkozott a krakkói Jagelló Egyetemre. 1942-ben elkezdte tanulmányait a krakkói szemináriumban. 1946. november 1-jén szentelték pappá. A teológiai doktorátust 1948-ban szerezte meg. Ekkor különböző krakkói plébániákon és egyetemi lelkészként szolgált.

1958. július 4-én XII. Pius pápa krakkói segédpüspöknek nevezte ki. Püspöki jelmondatát később pápaként is megtartotta: Totus Tuus (Egészen a tiéd.) 1964. januárjában VI. Pál pápa kinevezte krakkói érsekké, majd 1967. június 26-án bíborossá kreálta.

Karol Wojtyla részt vett a II. Vatikáni Zsinaton. I. János Pál halála után, 1978. október 16-án választották pápává. Elődei iránti tiszteletből a II. János Pál nevet választotta. Október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Homíliájában hangzott el a híres „Ne féljetek!” felszólítás.

II. János Pál volt a 264. az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz pápa, az első szláv pápa. Közel 27 éves pontifikátusa az egyik leghosszabb a történelemben. Az Egyházat imádsággal és gondoskodással vezette, minden megjelenését a derű és a remény hatotta át. Péteri szolgálatát fáradhatatlan missziós lelkülettel végezte: 104 apostoli utazást tett Olaszországon kívül, Olaszországon belül pedig 146-ot. Róma püspökeként az örök város szinte összes plébániáját meglátogatta. Kétszer látogatott Magyarországra: 1991. augusztus 16. és 20. között, valamint 1996. szeptember 6–7-én.

Minden elődjénél több egyházi és állami vezetővel találkozott. Felkészültségével, mély emberismeretével, imádságával hozzájárult a közép-kelet-európai társadalmi változásokhoz, a kommunista rendszer összeomlásához. 

II. János Pál pápa vezette át az Egyházat a harmadik évezredbe.

2005. április 2-án, az általa liturgikus nappá tett Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján halt meg. Azokban a napokban zarándokok milliói érkeztek Rómába. Temetésére április 8-án került sor.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, és ünnepét október 22. napjára jelölte ki.

Ezt követően dr. Finta József atya mesélt személyes találkozásairól Szent II. János Pál pápával. Ennek kapcsán a Nagytemplom plébánosa egyebek mellett rámutatott: a félelem ellenszere a megváltás. Ennek gyümölcsét nem tudja szétrohasztani semmiféle emberi nyomorúság.

Tőle dr. Tóth Tamás vette át a szót, aki úgyszintén személyes vallomásával fordult hallgatóságához. A középiskolás Tóth Tamás először a szentatya magyarországi látogatásakor találkozott II. János Pállal – 1991-ben, majd másodjára 1996-ban. Római papnövendékként 2001-ben az örök városban vezettek ismét egy irányba útjaik, végül a szentté avatáson is megjelent a püspöki titkár.

Az emberi méltóság határtalan, a betegség ellenére is – fogalmazott Tamás atya a szent pápa időskori éveire utalva.

A megemlékezés fényét a Kodály iskola Antanténusz Gyermekkara és a Kecskemét Táncegyüttes négy tagjának műsora emelte.

A szegények mai ebédjét Pintér Csaba, a keceli Pintér Művek ügyvezető-tulajdonosa és családja biztosította.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!