Július 13. szombat, Jenő
Hírek, események 2024. július 2. 10:17 | Szerző/forrás: hiros.hu

Elhunyt dr. Andrássy Ákos

Képgaléria
Elhunyt dr. Andrássy Ákos
Életének 81. évében elhunyt dr. Andrássy Ákos okleveles építészmérnök, közgazdász, vállalkozó, a hajdani kecskeméti polgári leányiskolát alapító Pásthy Károly dédunokája.

Az építészmérnöki hivatást családjában egyedül ő választotta, s bár pályája során adódtak nehéz időszakok, örömmel és – ha a Piramis Udvarházra, a Central Passage-ra, a Jókai sarokra vagy a Centrál Lakóparkra nézett, úgy – némi büszkeséggel is tekinthetett vissza több évtizedes munkájára. Munkája révén Kecskemét közéletébe is bekapcsolódott. A DUTÉP delegáltjaként lett tanácstag, majd a rendszerváltás után immár az MDF színeiben képviselte a környezetében élők érdekeit. Életének mindkét területén, mérnöki és közgyűlési munkája során hozott döntéseiben egyaránt a város iránt érzett, őseitől örökölt szeretete vezérelte.

Dr. Andrássy Ákos Kecskeméten született 1943. október 12-én. Általános és középiskoláit szülővárosában végezte, 1961-ben a Katona József Gimnáziumban érettségizett. Tanulmányait később a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta, ahol 1967-ben építészmérnöki, 1973-ban mérnök-közgazdász diplomát, míg 1986-ban műszaki doktori címet szerzett. 1967 és 1986 között a Duna–Tisza közi Állami Építőipari Vállalatnál dolgozott. Beosztott mérnökként kezdett, majd építésvezető, azután főmérnök lett, de éveken át a termelési igazgatói feladatokat is ellátta. 1970-ben részt vett a szamosi árvízkárok helyreállításában, a Nagyarban négy hónap alatt felépített 119 házért a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést vehette át. 1986 szeptemberében, sikeres pályázata révén a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat igazgatója lett, ám a céget néhány hónap múlva a szakminisztérium fölszámolta, ezért mérnöki munkáját a magánszférában folytatta. Első cégét, a Piramis Építőipari Kisszövetkezetet 1987 nyarán alapította, amely több átalakulás után a hírös város egyik meghatározó építőipari vállalkozásává vált. Később további építőipari és beruházásszervezéssel, ingatlanhasznosítással foglalkozó céget indított el, melyek többsége mind a mai napig sikeresen működik. 1980 után aktívan részt vett Kecskemét közéletében. 1998-ig négy cikluson át a város képviselője, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Első Kecskeméti Lions Club  alapító tagja volt. „Akinek egy kicsit több adatott, maga is adjon!” - vallotta, és egész életében ennek szellemében élt.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Halottaink