Október 24. csütörtök, Salamon
Hírek, események 2024. július 4. 15:28

Sárgadinnyések közt a legnagyobb

Sárgadinnyések közt a legnagyobb
A sárgadinnyét többnyire a görögdinnye kiegészítéseként termesztik, a Roszik Dinnye Kertészet azonban erre szakosodott. A 27 éves dunavecsei családi vállalkozás 70 hektárjával a legnagyobb sárgadinnye-termesztő hazánkban. Ha pedig azt a további 30 hektárt is figyelembe vesszük, melynek termesztését integrálja és a dinnyéket értékesíti, a hazai sárgadinnye-termőterület negyedét fedi le. (Fotó: Mátyus István – archív)

Roszik Tamás nagy légterű fóliákban, fóliaalagutak alatt és szabadföldön is termeszt, így széles vevőkörét június közepétől egészen október végéig képes ellátni sárgadinnyével.

Főidényben naponként akár 70 tonna mosott, osztályozott sárgadinnye is elhagyja a hűtőházat.

Fontosnak tartja, hogy egész szezonban kifogástalan minőséget kínáljon, ezért a koraiság a fajtaválasztásnál és az alkalmazott technológiánál sem döntő szempont.  

A termelő szerint jó kereskedőnek lenni legalább olyan hasznos, mint jól termelni. Az évek során fokozatosan növelte áruházi eladásait. Idővel olyan kiskereskedelmi láncnak is beszállítója lett, ahol korábban csak külföldi sárgadinnyét értékesítettek.

Áruja ugyanakkor mintegy 30 százalékban a nagybani piacra és nagykereskedőkhöz jut el, sőt szlovák vevők úgyszintén sorban állnak Dunavecsén.

A 10 hektáros hajtatást 15 hektár alagutas, és bő 45 hektár intenzív szabadföldi termesztés egészíti ki. A kiültetett növényeket fátyolfóliával takarják. Az ugyanis a hidegtől, jégtől, széltől, rovaroktól egyaránt védelmet nyújt.

Kétévenként váltják a dinnye területét, még a fóliaházakat is költöztetik. A forgóhoz elegendő szántófölddel rendelkeznek.

Mindegyik állomány talajtakart, a fólia alatt futnak a csepegtetőcsövek, fentről csak a palántákat öntözik. Saját nevelésből kizárólag saját gyökerű palántákat ültetnek, mert Roszik Tamás szerint ezek adják a legfinomabb dinnyéket. Zömmel a már bevált Kantalup típusú Celestial F1 fajtát termeszti.

Roszik Tamás mindent elkövet, hogy a lehető legjobb minőséget és terméshozamot érje el. Ehhez a megfelelő talaj-előkészítésen, rendszeres tápanyag-utánpótláson túlmenően a megelőző növényvédelem is hozzátartozik.

Dunavecsén már több mint 16 éve megépítették a hűtőházat, melyben válogató-gépsorok működnek.

Rakodórámpákat építettek, és bővítették a szociális helyiségeket. Egy kertészeti korszerűsítési pályázaton pedig energetikai fejlesztésekhez nyertek támogatást; napelemeket telepítettek az üzem biztonságos és gazdaságosabb áramellátása érdekében.

Minden évben sokat költenek beruházásokra, Roszik Tamás számára ugyanis igazán a maradandó vagyontárgyak mutatják a fejlődést.

Noha a hatékonyabb munkához folyamatosan gépesítenek, a vállalkozás közel 20 embert foglalkoztat egész évben, a szedési hónapokban pedig akár 70 főnek is munkát ad.

Mosás, válogatás után mindegyik dinnyét felcímkézik, a termelő ily módon is szeretné növelni a fogyasztói bizalmat.

Mivel nevét és elérhetőségét adja a terméshez, csak megbízható, fegyelmezett, az általa javasolt technológiát következetesen betartó termelőkkel hajlandó együtt dolgozni.

Az áruházi vevők előírásainak megfelelően pedig olyan pontos nyomon követési rendszert működtetnek, hogy Roszik Tamás nemcsak a termést beszállító termelőt tudja azonosítani, hanem még azt is, hogy az üzletek polcairól levett, Roszik-címkével ellátott sárgadinnyét melyik napon és ki rakta a ládába.

A dunavecsei termelő is megélt már gyengébb éveket, nem ért azonban egyet azokkal, akik mindig az évi kereslet szerint növelik vagy csökkentik a művelt területet, vagy váltogatják a növénykultúrát. Ezzel ugyanis nem tudnak stabil vevőkört kialakítani, miközben megzavarják a piacot.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok