Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2024. július 24. 11:04 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Az igazságos béke útján – Parolin bíboros Odesszába látogatott

Képgaléria
Az igazságos béke útján – Parolin bíboros Odesszába látogatott
Pietro Parolin bíboros államtitkár ukrajnai látogatása második napján a tengerparti Odessza városába látogatott. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa „nagy figyelemmel, aggodalommal és fájdalommal” követi az ukrajnai helyzetet és reményét fejezte ki, hogy rátalálhatnak az igazságos békéhez vezető útra.

A bíboros július 20-án, szombaton a város Nagyboldogasszony római katolikus székesegyházában a püspökkel és papokkal, az ukrán ortodox egyház képviselőivel, a kormány képviselőivel és a város katolikus közösségének tagjaival találkozott.

Parolin bíboros Ferenc pápa nevében köszöntötte a jelenlévőket.

A bíboros hangsúlyozta, hogy „a Szentatya közelségét, jelenlétét és áldását szerette volna elhozni” – aki, mint mondta, „oly nagy figyelemmel, aggodalommal és fájdalommal követi az Önök helyzetét”.

A találkozó a székesegyházban alkalmas idő volt arra, hogy osztozzon a fájdalomban – tette hozzá Pietro Parolin. Majd a helyi katolikus püspökkel gyertyát gyújtott az ukrajnai háborúban elhunytak emlékére.

Parolin bíboros szerint fontos, hogy emlékezzünk „azok fájdalmára, akik elvesztették szeretteiket, akik megsebesültek... és azokéra, akik mindenüket elvesztették, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot és máshol keresnek menedéket”.

A bíboros hangsúlyozta, hogy a találkozó a remény megosztásának pillanata is volt. „Keresztényként nem szabad elveszítenünk a reményt” – mutatott rá az államtitkár – és ebbe beletartozik az a remény, hogy

az Úr kegyelme által, aki képes megérinteni még a legkeményebb szíveket is ... megtalálhatjuk az igazságos békéhez vezető utat”.

Parolin bíboros reményét fejezte ki, hogy ez a látogatás – Zuppi bíboros tavalyi ukrajnai diplomáciai missziójához hasonlóan – „egy kicsit hozzájárul a béke építéséhez ezen a földön”.

Az odesszai Nagyboldogasszony római katolikus székesegyházban tartott találkozó után Parolin bíboros meglátogatta a város ortodox székesegyházát – amely tavaly egy orosz rakétatámadás során súlyosan megrongálódott – és a Szent Mihály görögkatolikus parókiát is.

A vatikáni államtitkár július 19-én érkezett Ukrajnába, ahol július 21-én a latin szertartású katolikusok zarándoklatának záró szertartását vezeti a berdicsivi Mária-kegyhelyen.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!