Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2024. július 24. 11:28 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Nyíljanak meg az utak a háború megoldása felé – Parolin bíboros folytatta látogatását Ukrajnában

Képgaléria
Nyíljanak meg az utak a háború megoldása felé – Parolin bíboros folytatta látogatását Ukrajnában
Pietro Parolin bíboros látogatása július 19-től 24-éig tart a háború sújtotta országban. A vatikáni államtitkár július 21-én, vasárnap délután ellátogatott a kijev-halicsi főegyházmegye nagyérseke, Szvjatoszlav Sevcsuk székhelyére.

A pápa által számtalanszor kifejezett lelki közelség, amit a vasárnapi Úrangyala imádság és az általános kihallgatások alkalmából hangoztatott, most „élő” közelséggé válik – Pietro Parolin bíboros így összegezte látogatását július 21-én este, ukrajnai útja egyik fő programja végén. Vasárnap délelőtt a berdicsivi Mária-kegyhelyen szentmisét mutatott be, majd délután ellátogatott a kijev-halicsi nagyérsek székhelyére.

Ebből az alkalomból a bíboros meg akarta erősíteni, hogy mi az Ukrajnába tett látogatásának célja. Az ország a kitartó hitben keres erőt ahhoz, hogy szembenézzen a mindennapok drámájával. „Az üzenet, amit a pápától hoztam, a közelség üzenete. A pápa ezt sokféleképpen kifejezte ezekben az években”, a gyakran használt jelzővel, a „meggyötört Ukrajna” kifejezéssel. A pápa kezdettől fogva nagy közelséget tanúsított, nagy részt vállalt ennek a népnek a fájdalmában és szenvedésében. „Jelenlétem hozzáad valamit, mondjuk úgy, hogy »élőben« a pápa jelenlétéhez, aki osztozik a fájdalomban, de

mindenekelőtt szeretne segíteni, hogy megnyíljanak az utak e háború megoldása felé” – emelte ki Parolin bíboros.

Az államtitkár felidézte: „A homíliában azt mondtam, hogy az Egyháznak prófétai szerepet kell játszania, Illés próféta képét követve. Hívjunk egybe mindenkit egy nagy imádságra a békéért, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy

Istennek minden lehetséges, és még ha reményeink mindig végesek és korlátozottak is, tudjuk, hogy Isten nagyobb nálunk, a szívünknél és a lehetőségeinknél.”

A nagyérsek székhelyéről szólva elmondta, hogy észrevette, milyen nagyon lépett előre az építkezést illetően azóta, hogy 2016-ban látogatást tett ott. Akkor még nagyon az elején jártak, és még ha nem is fejezték be, jelentős előrelépés történt, és sok rész, különösen a templom, sokat haladt előre – jegyezte meg Parolin bíboros.

Jan Sobiło harkiv-zaporizzsjai segédpüspök azt nyilatkozta a bíboros államtitkár ukrajnai látogatásáról, hogy az a Szentszék folyamatos erőfeszítéseit mutatja az igazságos béke érdekében. „Két és fél éve keresztutat élünk. Pietro Parolin bíboros ukrajnai látogatása azt mutatja, hogy Ukrajna még mindig a Szentatya szívében van, és hogy a Szentszék diplomáciai erőfeszítései töretlenül folytatódnak az igazságos béke elérésére.” Jan Sobiło püspök emlékeztetett arra, hogy a vatikáni államtitkár az elmúlt évtizedben kétszer járt az országban. Többek között ő indította el „A pápa Ukrajnáért” elnevezésű akciót, amely a Donyeck és Luhanszk elleni támadás által leginkább sújtottakért jött létre.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Ukrajnában 2014 óta tart a háború” – mondta a harkiv-zaporizzsjai egyházmegye segédpüspöke. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két és fél év „igazi Via Crucis volt, amelyet az egész ukrán nép jár”. Rámutatott Parolin bíboros ötnapos látogatásának két kiemelkedő momentumára: az odesszai látogatásra és a berdicsivi imára.

„A megszállók száz százalékig meg voltak győződve arról, hogy a Fekete-tenger felől meghódítják Odesszát, és ez nagyon gyorsan sikerül majd nekik, teljesen elvágva Ukrajna hozzáférését a tengerhez, ami létfontosságú az ország számára. Eközben a kegyetlen bombázások ellenére ez a terv meghiúsult, bár nagyon nagy pusztítás történt ebben a gyönyörű városban” – mondta Sobiło püspök. Továbbá felidézte, hogy Odessza nagy kulturális hagyományokkal rendelkező, pompás koncertjeiről híres kikötőváros, sok különböző nemzetiségű ember lakta, akik a háború két éve alatt sokat szenvedtek, és még mindig szenvednek, mert a támadások és bombázások nem szűntek meg. „Parolin bíboros látogatása elismerés ennek a hősi városnak, amely megvédte az emberi méltóságot, megvédte a nagyszerű kultúrát és a különböző nemzetiségű emberek békés együttélését” – mutatott rá Sobiło püspök, aki Odesszát „karakteres városnak” nevezte.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!