Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2024. július 26. 09:27 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Parolin bíboros Kijevben a bombatalálat sújtotta gyermekkórházba látogatott

Képgaléria
Parolin bíboros Kijevben a bombatalálat sújtotta gyermekkórházba látogatott
Pietro Parolin bíboros államtitkár ukrajnai látogatása során, július 23-án felkereste Kijevben a rakétacsapásban súlyos károkat szenvedett gyermekkórházat és a Szent Szófia-székesegyházat.

Július 8-án orosz rakétacsapás érte az Ohmatdit Ukrán Gyermekkórházat. A támadás idején 627 gyermek tartózkodott a kórházban. Ketten (egyikük orvos volt) meghaltak, és 50-en megsérültek, közülük nyolcan kiskorúak voltak. A rakéta megrongálta a sebészeti, az onkológiai és az intenzív osztályt, valamint Ukrajna egyetlen vér- és daganatos betegségek laboratóriumát. A toxikológiai épületet és a kórház traumatológiai osztályát is súlyos károk érték. 94 gyermeket más egészségügyi intézménybe szállítottak át Kijevben.

A vatikáni államtitkárt Viktor Liasko ukrán egészségügyi miniszter és a kórház főigazgatója, Volodimir Zsovnyir fogadta, aki az intézmény tevékenységéről és a rakéta okozta pusztításról beszélt. Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza az ott zajló munka egyedisége miatt szolgáltatásai mihamarabbi újraindítására törekszik.

A bíboros megállt az épületen kívül, hogy megnézze azokat a helyeket, ahol csak faltöredékek maradtak meg a lerombolt kórtermekből. Az intézményben üdvözölte és vigasztalta a kórházba került gyerekeket és bátorította szüleiket. Köszönetet mondott az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, valamint a vatikáni Gyermek Jézusról elnevezett kórházzal való együttműködésről tárgyalt az intézmény vezetésével.

Kórházi látogatását követően Parolin bíboros a kijevi Szent Szófia Múzeumegyüttest kereste fel, ahol a főigazgató, Nelia Kukovalszka köszöntötte. A székesegyház – amelyet 1037-ben kezdtek építeni – arany és zöld kupoláival az ukrán főváros és az ország egységének ezeréves szimbóluma. Az évszázadok során támadások, fosztogatás és tüzek sújtották. Az állami kezelésű múzeumkomplexum ad otthont vallási eseményeknek, például vallásközi imáknak a nagyobb állami ünnepeken. A folyamatban lévő háború miatt az UNESCO tavaly szeptemberben felvette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a kijevi Szent Szófia-székesegyházat és Lviv (Lemberg) középkori központját.

A vatikáni államtitkár megtekintette a székesegyházat és a történelmi kiállítást. Az Imádkozó Madonna fenséges mozaikja előtt a vatikáni delegáció latinul énekelte el a Salve Regina Mária-himnuszt. A látogatás végén a bíboros aláírta a vendégkönyvet, és pár soros bejegyzést írt.

Parolin bíboros korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, akinek tolmácsolta a pápa szolidaritását és a Szentszék elkötelezettségét az igazságos és tartós béke mellett. Pietro Parolin július 19. és 24. között tett hivatalos látogatást Ukrajnában.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!