Augusztus 22. csütörtök, Menyhért, Mirjam
Hírek, események 2024. augusztus 22. 10:27

A Hírös Hét 90 éves történetéről tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona

A Hírös Hét 90 éves történetéről tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona
A Hírös Hét Fesztivál 90 évéről tartott előadást Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus a Városháza dísztermében augusztus 20-án. A Dísztermi krónikák című sorozatba illeszkedő előadást a Hírös Agóra szervezte. Az eseményen a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, Farkas P. József is részt vett, aki hozzászólásával a korabeli sajtó megkerülhetetlen szerepére világított rá.

Kilencven évvel ezelőtt, 1934-ben rendezték meg az első Hírös Hetet, melynek kilenc napig tartó látványos idegenforgalmi és kulturális eseménysorozatával Kecskemét jelképesen kitárta kapuit Magyarország és Európa felé. A szervezők célja a bemutatkozás, az idegenforgalom megszervezése és a kecskeméti termékek számára új piacok szerzése volt.

A gyümölcstermesztési, szőlészeti-borászati, valamint ipari kiállítások és szakmai konferenciák mellett felsorakoztattak mindent, amire a korabeli Kecskemét büszke lehetett. Mi minden képezte büszkeség tárgyát anno, kinek az ötlete volt a Hírös Hét, hogyan szórakoztak a korabeli vendégek, és mi maradt meg a Hírös Hét hagyományaiból? A magyar kultúra jelesei és a kecskeméti lokálpatrióták közül kik voltak a rendezvény támogatói? Melyik költőnk hívására érkezett népes külföldi vendégsereg? Milyen időszakok jellemezték az elmúlt 90 évet, a történelmi környezet és a mindenkori politikai berendezkedés milyen hatással volt a Hírös Hétre? Az előadás hallgatósága minderről, és még sok más érdekességről tájékozódhatott a rendezvény során.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!