Augusztus 22. csütörtök, Menyhért, Mirjam
Hírek, események 2024. augusztus 21. 09:11 | Szerző/forrás: hiros.hu

Az államalapítást és az új kenyeret ünnepelték Kecskeméten

Képgaléria
Az államalapítást és az új kenyeret ünnepelték Kecskeméten
Az államalapítás és Szent István napja, valamint a Magyarok Kenyere Ünnep alkalmából tartottak megemlékezést és kenyéráldást augusztus 20-án délután Kecskeméten, a Szent István-szobornál. A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Dr. Szabó Ildikó Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámájával kezdte beszédét a mai államalapítás ünnepe alkalmából megtartott rendezvényen kedden délután a Szent István-szobornál. A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója több oldalról megközelítve idézte fel a 994-es eseményeket. A történelemkönyvekből, az 5. évfolyamnak készült okostankönyvből leírtakat osztotta meg a közönséggel, majd Toldi Miklós utolsó szavait is felolvasta, melyekkel tulajdonképpen tanácsként hagyva örökül búcsúzott el királyától, Nagy Lajostól. Végezetül saját gondolatait osztotta meg az ünneplőkkel.

– Legyen ez a fohász mindannyiunk kérése, könyörgése, bárhol, bármiben is van ma feladatunk, bárhol is van a helyünk; végezhessük életünk pályáját gondtalanul, békében, s ragyogjon minden magyarra az a szép, fényes nap, az Isten jobb szeme; az a szép fényes hold, az Isten bal szeme; simítsa arcát a futó szellő, az Isten lihegése; és világítson nekünk minden útkeresésünkben Isten vezérlő csillaga – hangsúlyozta dr. Szabó Ildikó.

„A magyar államalapítás ünnepe tökéletes arra, hogy emlékezzünk a múltra, és egyben előre tekintsünk a jövőre.” Ezt már Göbölyös Károly mondta, aki a Magyarok Kenyere Programmal kapcsolatban osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke kiemelte, idén 14. alkalommal indult útjára a karitatív kezdeményezés.

– A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő program Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzák a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határokon innen, de határokon túl is. A gazdák a learatott búzájuk egy részét minden évben gyűjtőpontokra viszik – részletezte Göbölyös Károly.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke elmondta, hogy a tavalyi célt már elérték az adományok, amelyek egyre csak gyűlnek, és amelyekkel a rászoruló családokat, gyermekeket segítik a gazdák.

A kenyeret Feczák László görögkatolikus lelkész, dr. Finta József érseki helynök, plébános, Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész, Szabó Csengele unitárius lelkész és Varga Nándor református elnöklelkész áldotta meg. Az áldás után dr. Szabó Ildikó és Göbölyös Károly szegték meg a kenyereket, melyeket meg is lehetett kóstolni az ünnepség után.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!