Október 15. kedd, Teréz
Hírek, események 2024. október 14. 10:21

Elkészült a Panattoni és a KEPI közös kecskeméti fejlesztése a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI)

Képgaléria
Elkészült a Panattoni és a KEPI közös kecskeméti fejlesztése a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI)
Egy hónappal a határidő előtt átadták a Kecskemét Prémium Ipari Parkban a ZF Chassis Modules Hungary új, csúcstechnológiájú gyártócsarnokát. A Panattoni Hungary és a KEPI által közösen fejlesztett gyártócsarnokban környezetbarát technológiával készítenek a Mercedes számára tengelymodulokat.

Kecskemét, 2024. október 10. – A mai napon átadták a nemzetközi tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary új, 16.600 négyzetméteres, csúcstechnológiájú gyártócsarnokát a Kecskemét Prémium Ipari Parkban. A vezető ipariingatlan-specialista Panattoni Hungary által fejlesztett korszerű gyártóépület a ZF Chassis Modules Hungaryvel kötött build-to-suit (BTS-) megállapodás keretében a KEPI és a Városi Alapkezelő Zrt. által kezelt Kecskemét Városfejlesztési Alap és Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap közös befektetéseként, az Oberbank 14,6 millió eurós finanszírozásával valósult meg. Az üzem egy hónappal a tervezett határidő előtt készült el; a KEPI a csarnok építésével párhuzamosan – helyi vállalkozások bevonásával – jelentős értékű közmű- és útfejlesztést valósított meg a helyszínen. A szigorú fenntarthatósági szempontoknak is megfelelő gyártócsarnok Breeam Excellent minősítésének megszerzése folyamatban van.

A ZF Chassis Modules Hungary új, kecskeméti gyártóüzeme nemcsak a legkorszerűbb termelési technológiákat alkalmazza, hanem jelentős fenntarthatósági célkitűzéseket is teljesít. Az üzem gyártóterületén első és hátsó tengelymodulokat gyártanak elektromos járművek számára, teljesen automatizáltan. A termelési folyamat során nem keletkezik helyi CO2-kibocsátás, az épületet pedig elektromos hőszivattyúkkal fűtik. Az üzem több mint 450 új munkahelyet teremt Kecskeméten, és a ZF Chassis Modules Hungary további fejlesztéseket is tervez a gyártókapacitás növelésére. A beruházás a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben valósult meg azzal a szándékkal, hogy így is támogassák a Mercedes bővítési stratégiáját.

„A kecskeméti üzem határidő előtti átadása jól példázza azt a rendkívül hatékony együttműködést, amelyet a Panattonival, a beruházó partnerekkel és a helyi közösséggel kialakítottunk. Külön köszönet illeti Kecskemét önkormányzatát és polgármesterét a támogatásért” – fogalmazott Varjassy Csaba, a ZF Chassis Modules Hungary Kft. gyárigazgatója.

„Különleges pillanat ez számunkra, hiszen három évvel ezelőtt, egy nehéz időszakban léptünk a magyar piacra. Ma már látjuk, hogy a nehézségek új lehetőségeket hoztak, és kitartó munkával, kiváló partnerekkel, felkészült szakemberekkel egy minden szempontból értékteremtő beruházást valósíthattunk meg. A ZF Chassis Modules Hungary csúcstechnológiás gyártócsarnokának átadása ennek a közös munkának az elismerése. Köszönjük a ZF Chassis Modules Hungary, a KEPI, a Városi Alapkezelő és minden partnerünk bizalmát, valamint Kecskemét városának a támogatását. Öröm látni, hogy új munkahelyeket hoztunk létre, így hozzájárultunk a város fejlődéséhez” – nyilatkozta Kemenes László, a Panattoni Hungary ügyvezetője.

Hozzáfűzte, hogy a kecskeméti építkezéssel párhuzamosan a Panattoni Hungary Debrecenben szintén BTS-konstrukcióban fejleszt egy másik gyártóközpontot a ZF Chassis Modules Hungary számára, amelynek az átadása várhatóan 2024. év végéig megtörténik.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere rámutatott: „Nagy örömömre szolgál, hogy a ZF Chassis Modules Hungary Kft. gyártóüzeme felépült a Kecskemét Prémium Ipari Parkban. Ez az újabb beruházás jelentős mérföldkő városunk gazdasági és ipari fejlődésében: nemcsak munkahelyeket teremt, hanem jelentős hatással lesz a helyi innovációra is, tovább növelve Kecskemét vonzerejét a nemzetközi ipari befektetők számára. A városvezetésnek kiemelten fontos, hogy a helyi gazdaság fejlődését támogassuk, folyamatosan olyan feltételeket biztosítva, amelyek elősegítik a beruházások megvalósulását.”

Madlena Tamás, a KEPI vezérigazgatója elmondta: „Örvendetes, hogy első beruházásunkat rögtön mintaprojektnek nevezhetjük, hiszen prémium Mercedes-beszállítót tudunk kiszolgálni egy olyan sokrétű együttműködés eredményeként, amelyben az üzleti elvárások maradéktalanul találkoznak az önkormányzat és a Városi Alapkezelő hosszú távú stratégiájával.”

Hozzátette: a KEPI a ZF Chassis Modules Hungary gyártócsarnok-fejlesztésével egy időben indította el és fejezte be sikeresen az ipari parki terület szinte teljes közműellátását – út, víz, szennyvíz és gáz – biztosító, mintegy 2 milliárd forint értékű projektet. „Kiemelten fontos volt számukra, hogy a közműfejlesztések tervezését és kivitelezését is a helyi gazdasági érdekeket szem előtt tartva, helyi vállalkozások bevonásával végezzük” – jelentette ki Madlena Tamás.

A Kecskemét Prémium Ipari Park fejlesztését jelentős állami szerepvállalás támogatja, hiszen az MFB Invest legnagyobb befektetőként járul hozzá a teljes terület ipari fejlesztéséhez.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!