Biztos, hogy kolbászban nem lesz hiány!
A kolbászimádók figyelmébe ajánljuk a 12. Csabai Kolbászfesztivált, mely október 23- 26 –ig tart. Ez az ország egyik legrangosabb gasztronómiai eseménye, melyre minden évben egyre többen kíváncsiak. A disznóvágások a szárazkolbászverseny és a szórakoztató programok mellett, újdonságként a Békés megyei Gyomaendrőd ízeit, népművészetét és kultúráját ismerheti meg a tisztelt közönség. A Békéscsabára ellátogatók nem mellékesen a sok kolbász mellett mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, turisztikai kiállításokat tekinthetnek meg.
Ízelítőként, aki kíváncsi és bátor próbálja meg otthon elkészíteni a híres csabai kolbászt, íme itt a recept!
A csabai kolbász receptje:
Hozzávalók: 10 dkg sertéshús vegyesen, ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. 20 dkg édes, őrölt házipaprika, 5 dkg erős, őrölt házipaprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott fokhagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész).
A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a karácsony előtti, már hideg idő. A húst ledaráljuk, és a fent említett fűszerekkel összegyúrjuk. Az elkészült keveréket sertés vastagbélbe töltjük, és bekötjük, úgy hogy minden szálat külön –külön füstölő botokra helyezhessük. A kolbászállványról két nap után visszük a szellős füstölőbe. Hat napon át, lassan füstöljük.