Szívvédő ételek - nem lehet elég korán kezdeni
Ha a szülők már csecsemőkortól kezdve egészséges étkezésre szoktatják, tanítják gyerekeiket, a következő generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentősen csökkenhet. Egy második évtizede folyamatban lévő finn vizsgálat, a STRIP tanulmány erre vonatkozó eredményei a Circulation szakfolyóiratban jelentek meg.
A Turkui Egyetem \"Koszorúér-betegség Kockázatitényező-csökkentési Munkaterve\" alapvetően azzal foglalkozik, hogyan lehet gyerekeket megtanítani arra, hogy egészségesen étkezzenek. Ez csak a szülőkkel együtt történhet és a nemzetközi orvosi szakirodalomban olvasható adatok azt bizonyítják, hogy a finn eredmények más országokban is megismételhetők.
Önként jelentkező családokból ötszáznegyven gyermek került héthónapos korában a vizsgálati csoportba és ötszázhuszonkettő gyerek a kontrollcsoportba. Az utóbbi családok egészségét ugyanolyan gondossággal figyelték, mint a vizsgálati csoport tagjaiban lévőkét, de étkezésüket, életvitelüket külön nem igyekeztek befolyásolni.
Mindkét csoportban anyatejes táplálás folyt az első évben. A vizsgálati csoportban a gyerekek és szüleik az első hét esztendőben évente kétszer részletes étkezési tanácsadáson vettek részt, aztán a következő hét évben ezt évente egyszer ismételték. Igyekeztek elérni, hogy a gyerekek kevesebb állati eredetű, telített zsírt egyenek, helyette telítetlen zsírt, olajt fogyasszanak és mind több zöldséget, gyümölcsöt, rostdús ételt. A gyerekek átlag napi fél liter sovány tejet ittak és a későbbi években is ilyen tejtermékeket ettek.
Nemrég a tizennégy éves korban észlelhető eredményeket ismertették. Meggyőzően kiderült, hogy az évente rendszeres tanácsadásban részesülő családok gyerekeinek a koleszterin bevitele alacsonyabb volt, a \"rossz\" koleszterin szintje esetükben alacsonyabbnak bizonyult. Harri Niinikoski, a munkacsoport vezetője kiemelte, hogy a kedvező vérzsírértékek tizenéves korban is megmaradtak, amikor a gyerekek már mind gyakrabban családon kívül étkeztek. \"Úgy gondoljuk, hogy az egészséges étkezés szokását az élet korai időszakában kell elsajátítani. Ha a szérum koleszterinszintjét sikerül igen sok emberben csökkenteni, akár szerény mértékben is, az a koszorúér-betegség okozta halálozást jelentősen javíthatja\" - mondta.